tisdag 19 mars 2019

Är prekariatets tanke död?

Den europeiska vänstern idag, oavsett om den tar sig i form av partipolitik eller kravaller i form av det vi ser i Frankrike, bland de gula västarna, kräver ändå, trots sina krav på högre löner och bättre arbetsvillkor, att en underklass, lägre arbetarklass eller kallar det prekariat, ska finnas under dem, som ska dels ska kämpa för de rättigheter de själva inte får tillgång till, men dels också arbeta åt dem på den öppna arbetsmarknaden; det är därför jag under inga som helst villkor kan sluta in mig till den s.k. "vänstern" idag, mer än på ett tråkigt vis rösta på ett vänsterparti.

En sådan vänster blir också ganska lätt överkörd. Folk ser ett stort revolutionärt drag i de här gula västarna, men liknande protester skedde i Frankrike under hela 90talet, vilket tills slut dog ut, och ledde fram till att arbetarklassen började dra sig åt Nationella Fronten. Om nu inte denna rörelse gör en stark ideologisk rannsakan av sig själv, och faktiskt beräknar in vad man nu kallar för prekariatet, är de dömda att gå samma väg till mötes igen; det är en fullkomlig ideologisk omöjlighet, att en ganska stor grupp missgynnade individer inom den lägre arbetarklassen, ska stå upp för den högre arbetarklassen, utan att de någonsin tillgodoser dess rättigheter tillbaks; inte ens Platon krävde dessa uppgifter av slavarna i hans idealstat. Det kan tyckas barnsligt och småsint, men det är det inte.

För 5-10 år sedan talades det om prekariatet och dess skadeverkan på samhället, men ganska fort sögs detta upp hos medelklassen, som ville få sin beskärda del av kakan, och den som läser Guy Standing noga ser att, även om han nu lyfter upp frågan, ger han ingen lösning på frågan; hans enda lösning är att man ska skapa en "paradisideologi" för den lägre arbetarklassen, där de ska tro att en politisk lösning står för dörren fast den inte är det; enbart för att hålla dem borta i röstbåset, för att inte lägga sina röster på  främlingsfientliga partier. Ja, det är den vänster vi ser ute i Europa idag, och det också just därför den kommer att misslyckas på alla plan.
-Joel Abrahamsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar