onsdag 20 juni 2012

En verbal duell

In i lokalen vandrar jag in och går mot bordet där min ”kamrat” Henrik sitter. Jag sätter mig ner.
- Du är inte så noga med att tid.
Den var lätt. Jag kontrar med:
- Det kan ju bero på sällskapet.
Henrik skruvar sig. Sedan förs en finurlig min över hans ansikte och han fortsätter:
- Jaså de övriga som sitter här? Nej, jag tror inte de har bidragit din försening.
- Det var lågt.
- Kunde tänka mig att du skulle komma med något sånt.
- Kan du tänka?
Han sneglar på mitt kaffe:
-                      Kan du dricka? Det är ju trots allt jag som betalat!
-                      Tja, det brukar du väl!
-                      Men ska det vara så?
-                      Blev du arg nu?
-                      Inte alls.

-Torkel Sandström

tisdag 19 juni 2012

Förnedringen


                      1

Sitter mitt emot aset. Aset som ska avgöra min framtid. Får näst intill en fascistoid inställning när jag har att göra med såna svin. Människor som mentalt sett står lägre än en själv men som ska lägga ens öde i deras hand. Arbetsförmedlingen. Suck.

En spyfluga snurrar runt rummet och sätter sig på Ulfs dator, som är av en sån där plattskärmsmodell. Ulf är handläggare på Arbetsförmedlingen och under det halvåret som jag varit inkopplad här har det inte hänt någonting alls. Inte ett dyft av ansträgning har jag märkt från Ulfs sida. Han å sin sida begär fullständig närvaro och koncentration från mig…


Ulf bläddrar bland sina papper och tittar på sin dator. Bara kolla på honom; med hans fula skjorta, töntiga glasögon och sin lugg som är framkammad till halva pannan. Jag mår illa, men kan inte gå iväg för Ulf öppnar plötsligt munnen:
- Jo Torkel, säger han och lägger ifrån sig pärmen, saker och ting har inte gått som vi tänkt oss…
- Nähä, säger jag och vrider lite på mig.
- Ja, du måste ju själv vara medveten om att den situation du befinner dig i just nu knappast är gynnsam för vare sig dig själv eller samhället?
Jag svarar inte.
-                      I vilket fall som helst så tänkte jag som en sista utväg att vi skulle kunna sätta dig på projekt som vi tidigare år har haft väldigt god framgång med…
Jag svarar fortfarande inte.
-                      Det är en kurs som börjar i nästa vecka och som ska skräddarsy en anställning ut efter dina egna färdigheter och eftersom tidigare försök inte riktigt haft den lyckade framgång som vi hade önskat oss vad det beträffar din ingång på arbetsmarknaden tänkte jag det kanske inte vore en helt dålig idé att sätta dig där nästa vecka?
-                      Mhmm…. , svarar jag och tittar bort.
-                      Bra. Då ringer jag Harry på sturten och så fixar vi det på en gång.
Ulf tar upp telefonen i handen och ringer numret till kursledaren och pratar, skämtar tort och sätter in mig på den där jävla åtgärden. Jävla skit.

Veckan efter sitter jag i en tråkig lokal med ett lånt bord men en arbetslös människa i varsin stol; människor som jag troligtvis inte har någon som helst gemensamt med, eller i varje fall väldigt lite.

Harry börjar prata. Harry är den typ av människa som har varit framgångsrik tidigare, av olika skäl blivit arbetslös och som senare inte heller kan erkänna att han tillika är också fullständigt meningslös och då på alla vis vill pracka på sin ”oerhörda kunskap” han sitter inne på och på så vis ska hjälpa oss stackars arbetslösa. Jag hade hellre legat hemma och dragit täcket över huvudet än att vara här.

-                      Kursen kommer ligga på  Klara folkhögskola i Bederfors och vi kommer att träffas för en kort introduktion på måndag, avslutar Harry med.
Jag vaknar till. Hade knappast hört på ett enda dyft av vad han sagt, men det där sista var just en viktig detalj.
-                      Hur tar man sig dit?, frågar jag av praktiska skäl då Bederfors ligger fem mil bort ifrån dig jag bor.
-                      Det ordnar sig, svarar Harry. N som inte har bil kan alltid samåka med någon annan. Allt ordnar sig; alla som kör får ändå reseersätning från Försäkringskassan. Allt kommer gå galant.

Eller hur…



                      2

Men allting ordnade sig inte galant. Ersättningen de andra fick från Försäkringskassan täckte enbart förbrukningen av bränsle, men slitage på bilen och liknande ingick inte. Det skulle jag stå för. Jag vägrade.

Men till slut fick jag ge mig då jag förstod att om jag inte stod för den kostnaden skulle det innebära att jag blev av med hela min ersättning; vilket skulle innebära en ännu större förlust. Och i och med att jag redan från början hade ställt mig avog mot gruppen uppstod en, vad ska man säg, irriterad stämning mot mig som kunde vara ganska svår att handskas med.

Och dessa kurser sen! Lektioner om ergonomi, om mental träning och hur man blir en ”bättre människa”. Att man gått med på att från början att bli allmänt förnedrad var väl en sak, men att man sedan skulle behöva svälja dessa positiva lögner och floskler var dock tusen gånger värre! Jag försökte, ansträngde mig verkligen, att inte säga min mening om dessa fåniga uttalanden men när jag kände att jag var tvungen att utrycka min åsikt möttes jag naturligtvis av äckel och avsmak av de andra, Att höra sanningen är inte alltid angenämt.

Jantelagen var någon både kursledarna och de andra kursdeltagarna i oändlighet babblar om. Precis som de tänkt så pass självständigt i sina liv att de hade fått någon erfarenhet av det! Ha!  Ett gäng idioter utan någon som sinne konstnärlig smak det var vad de var. Idioter. Den enda tänkbara glädjen av den här kursen är den korta känsla av befrielse när kursen är slut. Om det nu skulle vara till någon större glädje. Vad nu glädje är?

Här är ett exempel av lektionerna; Laila Babel är en form av ”livscoach” som utgår alla sina teorier från en judisk flumfilosof kallad William Flemming som grundar sig på att alla människor i själva är goda men när de inte lyssnar på sina inre behov så begår de elakartade handlingar; om man nu ska vara riktigt ärlig så lyssnar jag i detta ögonblick inte det minsta på mina inre behov utan får istället en kraftig bestialisk lust att ta min penna som jag håller i handen och trycka ut ögonen med den på den där jävla kärringjäveln.

Att tro att bara man får lugn och ro och mat för dagen skulle göra oss till snälla människor är precis lika idiotiskt som att tro på Bibeln. Människan begår destruktiva handlingar enbart av den anledningen att den kan det; men det har jag ju skrivit om så mycket om förut så jag ska inte babbla om det igen.

-                      Det finns två sätt att bejaka sig själv, säger Laila. Antingen så gör du det av rent egoistiska skäl eller också för att du lyssnat på dina inre behov och handlar på ett snällt och omtänksamt sätt även emot dem i din omgivning.

Suck.

En medelålders man med ful mustasch och rödsprucken näsa opponerar sig att vad som behövs är lite ordning och reda och att problemen idag beror på att ungarna i skolan inte fått tillräckligt mycket smisk. Han får medgivanden av många i gruppen men en ung kvinna i gruppen som sysslar med socialt engagemang på fritiden håller dock med Laila och det uppstår en diskussion som är så löjlig att man vill spy.

Det tycks mig som att människor i den åldersgruppen verkar vara synnerligen sadistiska och älskar pisk och att få smiska upp de yngre kandidaterna. Det får dom gärna göra, men jag vill helst inte hör på det. Det mig ungefär lika roligt som att sitta och lyssna på ett gäng pedofiler som drömmer om att knulla barn. Nej, det hade åtminstone varit lite mer nymodigt. Nåväl…

En kvinna i 40årsåldern går bort och slänger ett tuggummi i papperskorgen och när hon böjer sig ner och man får se hennes arsle genom hennes kjol får jag lust att gå fram och trycka in min kuk därin. Kanske är jag inte i kontakt med mina inre behov?

Jag stirrar framför mig. På bordet framför mig ligger en blå pärm med kursens namn på och tillika blå kulspetspenna. Om vi nu sållar bort alla förströelser och glädjeämnen, vad finns då bakom allt detta? Troligtvis ingenting. Inte någonting vi kan uppleva som vare sig ångestfyllt eller glädjande. Enbart ett långt och förbannat tomrum som vi inte ens kan föreställa oss. Och vi vet med största sannolikhet att det är fullständigt omöjligt att leva i detta tomrum 24 timmar om dygnet; att hjärnan då ställer sig in, automatiskt, på flykt eller också, mycket sannolikt, på rent bestialiska innehåll.

Men för såna som Laila Babel är detta fullständigt omöjligt att tänka sig. Hon föreställer sig att tillvaron är ljus, men då återstår bara en intressant fråga; varför har vi då en så oändlig lust, vi människor, att fly från denna förbannade värld? Denna fråga flyr Laila hela tiden, och man kan samtidigt förstå henne; även fast jag också känner ett visst förakt för detta svaga element.

Jag sitter på fikarasten och dricker en kopp kaffe och tuggar på en bit torr systerkaka. Det är faktiskt det enda jag ätit den här dagen. Morgonens timma slog så snabbt att jag inte hade tid att äta frukost. Och jag vet i förväg att jag själv inte kommer att ha tid eller lust att köpa eget fikabröd och ha med till gruppen, men vad ska jag göra åt det?

En fet gubbe med mustasch harklar sig och säger:
-                      Ungdomar idag dom har så konstiga ideal. Fruktansvärda ideal. När jag var ung hade jag en stor förebild; P.G. Gyllenhammar!
Pust. Tror han på fullt allvar att jordens resurser är av den omfattning att alla dess invånare kan ha P.G. Gyllenhammar som förebild?

Jag tittar på mina naglar. Nageln på höger ringfinger är lite längre på ena sidan och pekar lite uppåt; jag måste klippa fingrarna ikväll. Jag studerar kvinnan som jag för under en kort  ingivelse fick för mig att våldta: under hennes svarta hår döljer sig i hennes hårbotten några få röda hårstrån. Jag ryser till. Jag vet inte varför; men känner ett kort drag av äckel inom mig. Och skulle jag analysera detta äckel skulle jag troligen att därav gå igenom hela mitt liv i minsta detalj och detta kan jag inte på några  som helst villkor ha någon som helst tid eller energi med. Vad nu; det tycks mig som om hon gav mig en kort flirt. Pinsamt nog ledde detta dock också för mig att får erektion på min penis.

Jag känner mig nödig men väntar ett kort tag tills min erektion har gått ner och reser mig då sakta upp från stolen. Jag stirrar ett kort tag på kaffekannan som är på omgång två och kaffekopparna som ligger uppställda på diskstället. Dörren står öppen och jag går år ut i korridoren. Längst bort i korridoren ligger toaletten. Jag stirrar lite åt vänster och ser en brun och orange vävnad föreställande ett träd. Jag känner en kort irritation mot min gom när jag går igenom korridoren. Jag trycker ner handtaget på toaletten. Låst! Förbannat! Jag känner hur det nyper i mitt könsorgan och hur pipandet som går upp mot mellangärdet. Toalettdörren öppnas dock kort efter tag och jag kan således uträtta mina behov.

Har ni tänkt på en sak; är Satre mest intressant som filosof eller som författare eller rent av lika intressant som båda? Eller är han intressant överhuvudtaget? Jag försöker med all kraft uppehålla mitt tänkande med något intressant när hör denna förhatliga kärring som försöker övertyga gruppen av vikten av mental träning- Vad är syftet? Vad ska det tjäna till? Det frågar jag mig om och om igen. Jävla subba…

Forntiden. Medeltiden. Nya tiden. Jag skulle vilja skriva om begreppen i världshistorien; ”Kamptiden”, ”Tråktiden”, Jobbtiden”. I forna tider slet man hårt för sitt levebröd för att sedan på kvällen unna sig vila. Sedan uppstod ”tråktiden” där man helt enkelt hade tråkigt som ett sätt att livnära sig och sedan på sin fritid leva ut med nöjen. Nu lever vi i ”jobbtiden” som består av att man sliter hårt och stressigt på sitt jobb och åker sedan bort och roar sig på andra sidan jorden,
Men det här slår ändå alla rekord; att lyssna på ett tråkigt föredrag från 9 till 5 varje dag för att det sedan kanske kan ge ett stressigt jobb för att man sedan kanske kan roa sig sin fritid. Men det var då fan vad den jävla kärringen tjatar!

Middagsrast. Jag skär sakta genom köttet på en pannbiff, lägger en bit potatis indränkt i brunsås på gaffeln, doppar hela gaffeln i lingonsylt och stoppar in den i munnen. Det smakar inte gott, men inte äckligt heller. Kanske är det just det som gör det ”lagom” som så tråkigt; där av finns inget att tala om. Jag lägger sedan tomat, gurka och sallad på nästa gaffel. Äter det och dricker sedan ett glas vatten. Nog är det ändå absurt att man till den gad även analyserar sina primära behov.

Sitter och pillar på en bit tejp som fastnat på bänken. ”Bla, bla, bla, bla, bla”. Fan, vad den jävla kärringen tjatar. Och nu kommer ljuset och lägger ett stort schakt över en stor del av klassrummet och den där känslan av esxistensiell tomhet lägger sig över en. För det är just ljuset på en februaridag, när man sitter på ett sånt här tråkigt ställe, som gör att man får den där känslan av existentiell tomhet inom sig. Existentiell tomhet; t.o.m. värre än existentiell ångest.

”Arbets”dagen är slut. Tack och lov för det. Jag kliver ur bilen vid busshållsplatsen, säger ”Tack för skjutsen”, slämmer igen dörren och går sakta iväg och hör hur gruset prassla under fötterna.
En kille med arabiskt utseende står och kastar en basketsboll mot en vägg och varje kast låter som slaget mot den sista spiken mot min kista. ”Pang, pang, pang. Du är död.”



                                            3

När jag dör kommer mina atomer at gå ifrån mig och jag kommer gå upp i någonting annat; en sten, ett träd eller en tjocktarm på en gris; kan detta ge mig någon som helst tröst när jag sitter och lyssnar på den här jobbiga jävla bruden som talar om ergonomi? Nej, jag får verkligen ingen som helst ro inombords!
En fluga surrar runt bordet och sätter sig på bänken jämte mig. Sitter vid en skolbänk vid 36 års ålder! Vansinnigt. Fullständigt vansinnigt!  Livet är allt annat än rättvist. ”Fem gånger om dagen ska man äta.” Blablablabla. Men vad är bra för själen då? Det har ni aldrig någonsin tänkt på.

Kafferast igen. Faktum är att kaffet smakar alldeles utsökt i kontrast till de tråkiga lektionerna. Om man ändock slapp lyssna på sina kurkamrater dock. ”Jag har varit i Thailand. Jag har jobbat på ett lager. Jag har läst Aktuell Rapport.” ??? ”Jag  har läst Aktuell Rapport” !!! Hur fullständigt imbecill får en människa bli? Nä, nu är jag förmer. Nu ska jag hålla käft. Åh nej, nu börjar denna förhatliga lektion igen!


Jag börjar knappra med naglarna mot bordet av ren rastlöshet men avbryts av ett ”Åh!” från kvinnan jämte mig. Jag får tydligen inte ens existera. Inte på några som helst sett visa mina känslor eller ens mitt missnöje för då är jag så fullständigt patetisk! Att ens invända mot det vill de här clownerna inte veta av! Nej, de skäms! Och därför så projicerar de allt på mig. Ja, just mig å arma människa! Men kan då inte den här eländiga lektionen ta slut! Kan inte det här hela livet ta slut!


Jag tuggar på en bit knäckebröd och äter en bit strömming på middagsrasten. Jag kan verkligen inte förstå mig på Sverigedemokraterna; hur kan man föredra det svenska i alla väder när vi inte har den minsta kultur att hämta i julgranen? Se bara på maten; potatis, strömming och lingonsylt!


Middagsrasten är slut och vi går iväg. Jag vidrör stolsryggen kort därefter en snygg donna har suttit och försöker, av desperat intuition att ej tråka ut mig till döds, att föra den diskret, så att ingen upptäcker, vid min näsa för att få en kort sexuell upplevelse, men nej, ingenting av denna odör finns kvar. Jag måste emellertid också erkänna att jag skäms en smula, över detta perverterade beteende.


Jag sitter åter igen i lektionssalen. Eftermiddagens lektion går ut på att vi allihop i klassrummet ska presentera oss själva. Så vi sitter allihopa i en ring och hela lektionen liknar snarare ett AAmöte. Åh, vilken fullständig vämjelse får jag inte igenom mig när hör dessa äckliga personer och deras lyxproblem. "Hej, jag heter Ann-Gerd och jag har varit arbetslös i fyra år". Oj, vad synd om dig Ann-Gerd; hade du levt på Medeltiden så hade det varit din största önskan i hela världen att vara arbetslös. Jävla trams alltsamans! Är det inte istället MIG det är som mest synd om, som har en drivande kreativ kraft inom mig som aldrig får komma fram därför jag ständigt tvingas sysselsätta mig att befinna mig i sådana här triviala situationer, Giv mig styrka!

Dagen är slut och jag sitter åter igen framför min TV. Det tycks mig som att vilket system som man än vänder sig till så tycks det ändå alltid som om den lilla människan alltid slås sönder. Det kvittar om det är nazism, kommunism eller kapitalism. Se bara på Sovjetunionen och hur deras frihetliga ideologi förvandlades till ett totalitärt förtryckarsystem. Ty sådan är människans natur!


Vaknar fem över 7 och dom skulle hämta mig kvart över. Jag skyndar mig på kläderna och springer iväg. Jag försenad av den anledning att jag upptäckt att i den boken som jag läser så hade jag missat en halv sida och var därför tvungen att åter igen läsa igenom tjugo sidor för att komma i takt igen.
Jag tar på mig ytterkläderna och rusar ner för trapporna; det känns verkligen inte roligt att stressa iväg!

Åter igen på matrasten. Jag träffar en gammal lärare som hade när jag var här som själv  som elev för några år sedan. Vi börjar diskutera om allt möjligt och när vi talar om praktik och arbete föreslår han att jag ska vara elevassistent åt en kille i hans klass som är lätt utvecklingsstörd. Men denna historia utvecklades sig så tragiskt att jag inte vill belasta erat känsliga sinne med hur det slutade för jag är inte säker på att ni är mottagliga nog att hantera det.

-Torkel Sandström

måndag 18 juni 2012

Resan till Rom


Dag 1

Rom har kallats vår civilisations moder. Här grundades grunden för hela det västerländska samhället. Den romerska lagen är, fortfarande, den lag som genomsyrar även det svenska samhället. Som konstnär och poet känner man därtill att det liksom är ett ”kall” att någon gång i sin livstid besöka denna mytomspunna och högtstående stad.
Så därför stod jag där på Campio flypplats sommaren 2007 i hopp om att få en klarhet i vår civilisations kärna. Ja, just det, så naiv var jag faktiskt att jag trodde att skulle få en form av klarhet här när jag stod där vid den rullande banden, i glassande solsken, och väntade på den urdåliga italienska servicen var det gällde att få sina saker tillbaks. Vad jag däremot fick klarhet i får ni chansen att läsa i denna grymma och eländiga historia ni har framför er. Håll ut, gott folk! Håll ut!



Dag 2

Vaknar på morgonen på Hotell Pensione Erdarelli i ett stekhett Rom. Sätter mig upp och tittar på det lilla rummet jag har fått. Det är verkligen litet. Verkligen. Litet. Tittar på klockan; Ups! Klockan är halv tolv. Frukosttiden slutar elva. Masar mig upp ur sängen. Tar på mig kalsonger och morgonrock. Går ut genom dörren och tar i dörrhandtaget dörren bredvid. Där ligger badrummet. Tydligen låst. Får vänta fem minuter. Dörren öppnas. En kvinna går ut, säger någonting på italienska och går iväg. Jag går in. Tittar på det ytterst lilla fönstret med räfflat mönster som bara släpper in ljus men inga bilder. Kanske för att någon okänd fluktare inte ska stirra in. Eller jag vet inte. Sätter mig i duschen. Badkaret är uppvärmt efter den förra besökaren. Duschkranen öppnas och en våg av vatten och tvål sköljer genom min kropp. En fluga irrar runt i rummet. Jag försöker slå ihjäl den men misslyckas. Går upp ur duschen. Torkar mig ren. Sprutar på den halvt exklusivt exklusiva spraydedoranten jag köpt för någon månad sedan när jag var i ett kort besök i Motala. Motala. Rom. Städer som städer. Eller? Tittar mig i spegeln. Kammar mitt hår. Tittar igenom mitt ansikte. Behöver jag kamma mig? Nej. Tar upp tandborsten, lägger en strimma av Pepsodent och borstar således mina tänder och känner hur den illaluktande stanken i min mun stegvis håller på att försvinna.
Går ut ur badrummet. Tittar igenom den stora salongen med de stora kristallkronorna och målningar som i mitt tycke är banala. Fullkomligt banala. Går in i rummet. Ovanpå nattduksbordet ligger mitt sönderlästa exemplar av ”Doktor glas”. Tänkte läsa igenom den en andra gång. Kläderna ligger utspridda på golvet och resväskan ligger instängd i nattduksbordet som också är någon form av förvaringsskåp; det ligger ju till så på dagens hotell. Öppnar det bruna städskåpet. Tar ut en skjorta. Tar på mig den. Tar ut kavajen och kostymbyxorna. För det ska väl vara kostym i Rom. Eller? Drar upp kostymbyxorna uppför benen och drar upp blixtlåsen och knäpper gylfknappen. Blixtlåsen är tydligen en svensk uppfinning. Vad mer har vi åstadkommit i vårat land? Drar upp kavajen upp för ärmarna och låter de stadigt sitta på varsin sida av kroppen. Knäpper knapparna på kavajen och går ut. Korridoren är lång och längst bort ser man ett stort fönster där man ser ut genom gatan. Går fram till fönstret. Rom är fullt av trafik men denna gata är ganska tom. Fönstrena är stora och långa och dekorerade i kanterna av mönster. En man springer över gatan. Jag vänder mig om. Ser igenom detta stora rum med stora, guldramade målningar och en gammal TV. Går ut genom dörren. För att komma till trappan måste man först gå upp för en liten kort trappa som sedan viker sig och då står man jämte hissen som är öppen och av galler; ni vet en sådan där gammalmodig hiss. Jag väljer dock att traska ner för trapporna i detta trånga utrymme med röda väggar och korta trappsteg. Plötsligt så jag vid hallen där det framför mig står ett bord med tidningar och en krukväxt. Jag går förbi lägger mina nycklar vid receptionen och går ut. Åh! Detta stekheta Rom. Tittar åt höger. Där ligger ett café. Bra. Här kan jag äta min frukost. Sätter mig ner vid ett bord och beställer en kopp espresso och en crossiant. Det blir vare sig något Colloseum eller Forum Romanum idag. Det blir bara lättja.



Dag 3

Går på gågatan Mario dé flori, i närheten av Spanska trappan; Rom är hett som bakugn och kvinnorna är kalla som is. Någonting som slår mig är att varenda handikappad människa jag möter står och tigger för att ha någon som helst möjlighet att kunna överleva. Det Rom och Italien jag sett från Fellinis alster känns allt mer främmande. Sätter mig ner på ett litet halvsjabbigt hak och beställer in risotto med kyckling. Det får blir min lunch idag.
En ung svarthårig kvinna bär fram ett glas vin vid mitt bord och jag svarar med samma krampaktiga leende som jag hade när Veronika i parallellklassen i åttonde klass sade till mig vilken fin frisyr jag hade fått till på den lokala frisörsalongen. Vad jag då inte förstod var att detta antagligen var en romantisk invit, men mitt medvetande låg i ett förtryckt mörker, nertryckt och nedsvärtat av mina jämnåriga klasskamraters notoriska pennalism. Åh, vilken lång och underbar sommarlovsromans vi kunde ha haft sommaren därefter. Men detta är förbi och jag kan aldrig få min ungdom tillbaks och här sitter jag, en snart medelålders man, i Rom, miraklets och det ljuva livets huvudsäte och känner bara avsmak. Är det inte ett ytterligare tecken på vilken missanpassad och fullkomligt tragisk varelse jag i själva verket är? Tragik? Vad är det förresten? Vad är lycka? Vad är kärlek? Och framför allt; vad är ett liv?
Efter tjugo minuter, som kändes som tjugo år, träder min middag fram på bordet. Jag tittar ner på min talrik; här ligger en fågel, som blivit avlad, uppfödd och dödad bara för att få mig mätt och belåten; jag tycker nästan det är något vackert över det.
Jag börjar sakterligen smaka av den bruna kycklingbiten och skalet knastrar mot mina tänder och jag sköljer ner med ett välsmakande glas vin; det smakar ganska bra måste jag tillägga. Jag ser försiktigt på mina naglar; ash, jag har glömt att klippa dem. Vilket pinsamt öde! Jag ser ner på gatan med de gråa gatstenarna och iakttar två skabbiga duvor som för en, vad man ska säga, kärleksuppvakting för varandra. Och jag kan inte låta bli att känna detta pinsamma vemod inom mig hur lite människan, trots årtusenden av civilisation, har nått i framgång i jämförelse med djuren. Här sitter jag i Rom, civilisationens vagga, och förstår allt detta; att vi människor enbart är djur, vars enda egentliga syfte är äta, knulla, skita och sova. Man blir nästan äcklad när man tänker på det. Varför finns det över huvud taget ingen som helst plats för smak och finess i denna värld?

Efter ett ytterligare en halvtimme är maten uppäten och jag lägger 13 euro på bordet och går min väg. Jag går ut ifrån Mario dé flori och går in på den större gatan Via del Babuni och upptäcker då att ena skosnöret har gått upp. Jag böjer mig ner och knyter det och upptäcker då när jag står på huk en gammal spottloska som rinner ner för gatstenen precis jämte mig med tre eller fyra spyflugor som krälar i det och jag känner åter igen denna vämjelse som jag hela mitt liv känt för dylika företeelser. Men skosnöret måste knytas och jag binder det ena över det andra och jag gör således en knut och reser mig upp igen. En äldre man tittar på mig med förskräckt min; tror han att jag ska överfalla honom? Och plötsligt rusar en sådan där satanisk lust över mig att kasta mig på honom, slå honom i käften och sparka ner honom. Men som vanligt stannar detta infall i mitt huvud för jag är ju trots allt i grunden en civiliserad och sofistikerad varelse.
Jag står och stirrar när jag framme vid Piazzo del Popolo och ser bilarna som kör runt en stor pelare som ser ut som en bautasten eller kanske rent av en fallos. En försäljare står och säljer glass; jag tar en med mango och gammaldags vanilj. Så oerhört urdumt svenskt. Och vad har jag med en fana eller nationalitet med mig att göra? Eller rättare sagt; vad har jag i denna världen att göra över huvud taget? Gäsp! Jag vandrar upp för trappan upp mot den stora parken och ser en gammal utsliten bil köra jämte mig. Vägen korsars och jag får en liten längre stund först se hur en Fiat, en Opel och en Volvo kör förbi innan jag kan korsa vägen. På andra sidan vägen står ett lejon av marmor och spänner blicken i mig. Det är lustigt; romarnas fascination för lejon; det var ju trots allt de som utrotade detta djur i hela Sydeuropa om kring Jesu födelse. Men är jag inte också en romare innerst inne? En blodtörstig varelse som slukar allt i min väg och krossar den och ändock ligger jag i min kammare och känner vemod och saknad för det jag krossat. ”Mänskligt, allt för mänskligt” som Nietzsche kallade det. Detta fenomen som ringar in hela människan i sin eviga kamp att stå över djuren… Men detta har vi ju redan varit inne på och vi fortsätter istället vår historia, där jag vandrar upp för en brant trappa upp mot Villa de Borghese och där står åter igen försäljare för läskedryck, varmkorv och mineralvatten och är jag inte lite törstig? Jag känner efter i fickan och upptäcker att jag har 120 cent i min ficka och det borde räcka till en flaska mineralvatten. Jag går halvvägs mot ståndet men ångrar mig; jag är nog inte så törstig i alla fall. Jag ställer mig istället mot muren, vid utsiktsplatsen vid Villa de Borghese och låter historiens vindar strömma genom min kropp; det är en vacker stad trots allt. Det är nästan så jag känner lite storhetsvansinne inom mig. Tänk att få vara en romersk kejsare i den tid då världen fortfarande låg framför en och civilisationen enbart var något vackert och spännande! Tänk att få erövra platser som ingen tidigare har upptäckt! Tänk att få ta del av en romersk orgie! Eller för all del; tänk att få vara Mussolini… Gick jag för långt nu? Skit ner er!

Till slut tröttnar jag; det är ju trots allt så att allt är förgängligt, och även det mest högtstående i kultur och lycka också skall malas ner i dödens kvarn och allt som finns kvar är bara ett oändligt stort tomt mörker. Men än så länge finns det dock kvar några få gråa nyanser i min förtappade själ och jag fortsätter min resa i denna förbannade stad, fyllt av, får man hoppas av i varje fall, oanade upptäckter och överraskningar; vad det nu ska bra för i och för sig. Jag äcklas lite av min nya naiva inställning och stannar upp i några sekunder; ska jag fortsätta eller ska jag bara gå tillbaks till hotellet, dra täcket över huvudet och bara glömma bort mig själv. Jag står sakta och hör hjärtat slå och hör andningarna långt ner i halsen. En svettdroppe rinner ner för min panna och ner på min kind; nej, jag fortsätter ty jag kan helt inte bara stå emot mitt nyfikna begär att få se vad som ligger på lur i denna mytomspunna stad. Eller mytomspunnen förresten, snarare historisk; vad som nu menas med det. En kvinna på rullskridskor möter mig och jag är tvungen att dra åt sidan. Jag känner lite grann av sexuellt upphetsning men det går lika snabbt över när jag upptäcker en hundskit ligga i kanten på rabatten. Vilket fullkomligt vedervärdigt beteende att låta sina husdjur lägga sina behov mitt i en storstad! När nu fascisterna nu ändå var i makten kunde de i så fall inte låta italienarna få bort sådant perverterande och okultiverade beteende? Svin är vad dom är! Svin! Men jag låter min vrede hållas inom mig och får inga kraftiga utspel; jag är ju trots allt en sansad människa. Hur var det nu, var jag inte törstig? Och hade jag inte 120 cent i min ficka? Tittar efter. Jo, mycket riktigt. Vänder mig om och går bort mot ståndet. Kvinnan före mig köper en Snickers och går bort och lämnar mig ensam i ståndet med försäljaren.
-                      Yes?
-                      I want a mineral water, please.
-                      With or without bubbels?
Jag tänker efter.
-                      With bubbles.
-                      90 cent, thank you.
Jag plockar fram 100 cent och lägger dem på brickan.
       -     Thank you.
Mannen lägger fram 10 cent på bordet och jag svarar:
-                      Ehmm, thank you to.

Jag sätter mig tjugo meter bort från ståndet framför ett par statyer av marmor. Bakom mig står en ståtlig palm och precis när jag vänder mig om och tittar på den så ser jag en spindel krypa upp längst stammen. Jag låter sakta vattnet rinna genom munnen; borde jag inte egentligen köpt en mineralvatten utan kolsyra? Hmmm… Jag tittar på marmorfigurerna tio meter bort. Vad är det för människor är det egentligen som blivit avbildade? Vad har de åstadkommit? Människans enda syfte tycks vara att ge ett avtryck; att livet i sig själv inte har något som helst större syfte utan att avbildas efter sin död ses som ett mycket högre mål; ett ställningstagande som jag i mångt och mycket kan förstå mig på. I schamansk tro menar man att det mänskliga sinnet inte är förbundet till hjärnan utan är en kraft som sitter i hela själen. På så vis kan man då, om man är en livslängtande varelse, få hopp om att själen flyttar sig till något annat levande väsen på jorden och ens liv tar därmed inte slut. För mig tycks det dock fullkomligt likgiltigt, då jag upplever att det mesta i hela universum tycks vara så urdummt och meningslöst i vilket fall som helst. Och åter igen dyker ett Nietzschecitat upp i  mitt huvud, jag tror det var ifrån boken, den näst sista boken, ”Mänskligt allt för mänskligt” ”Det finns lagar och straff mot när man tar en människas liv, men inte när man tar ifrån den deras död”. En påstående som många nog baxnar för och inte ens vill ta med tång. Jag minns en man i Karlstad; han ville inte leva av olika skäl. Hans fru stack ifrån honom, han led av allvarlig epilepsi och framför allt; inget av hans konstnärliga verk fick någonsin någon som helst publicitet. Han ville dö ty han upplevde livet som så fruktansvärt meningslöst. Men så tänkte han att sista dagen i hans liv skulle i varje fall bli bra. Så han hyrde ett stort slott för allt han hade och tog dit tio horor och beställde in den dyraste maten han kunde hitta och hade den största orgien man kunde tänka sig. På morgonen dagen efter upptäckte de honom hänga med snaran runt halsen på bakgården. Så var hans liv slut. Slutet gott allting gott? Jag vet inte och bryr mig inte heller. Jag måste säg att min längtan efter orgier har svalnat rejält genom åren. Det tycks mig trots allt ganska djuriskt på något vis.

Plötsligt hör jag något som får mitt inre att svälla i sådan oerhörd stor vämjelse att jag plötsligt skulle kunna få ett kraftigt epileptiskt anfall eller rent av, i rent raseri, ta livet av en annan människa. Någonting som jag aldrig någonsin kan känna njutbart. Något som är bland det värsta jag någonsin vet; nämligen musik. Jag har aldrig i hela mitt liv funnit någon som helst glädje i vare sig gamla klassiska stycken eller modern pop/rockmusik heller. Jag avskyr det. Bara blotta tanken på när jag tvingades i skolan sjunga ”Den blomstertid nu kommer” får en sådan otrolig stark äckelkänsla inom mig att jag skulle kunna kasta upp varenda matbit som ligger i min magsäck. Ni får ursäkta mig, kära musikfantaster, jag kan inte, vill inte och kommer aldrig att förstå den glädje ni finner av därav. Men sådan är min lott; jag skola för alltid vandra längs ensamhetens trasiga stig tills döden kommer på ålderns höst slutligen tar mig i sin famn; vackert? Nåväl, det är väl bara för mig att röra på mig då, och se vad resten av den här förbannade staden har att erbjuda.

Jag går förbi den stora rabatten vid Villa Borghese mitt. Jag ser ett barn som grimaserar och skojar, medan föräldrarna skrattar åt honom och jag tänker ”Vid vilken ålder kommer detta inte längre accepteras?”. När kommer detta bara ses som ett sjukt och onormalt beteende och när kommer han slutligen placeras in på ett mentalsjukhus? Världen är förljugen, konsten är förljugen; titta bara på detta Rom. Fellinis Rom med livets flärd och vad har vi i verkligheten? Ett rövhål. Ett förljuget rövhål. Byggd på bluff och åter bluff. Tvi!  Ändock kan jag inte låta bli att bländas av denna stad och dess under.  Jag stannar plötsligt upp framför en staty; jag tittar efter i min lilla bok om sevärdheter i denna stad och ser att det är monument uppsatt av William II av Tyskland som gjorts av Gustav Eberlein och föreställer den framstående poeten Goethe. Goethe; denna romantiska gigant som hängav sig till livet och trodde på kärleken. Romantiken är, och kommer alltid vara, den intellektuellas version av religionen. En finsmakad och förgylld verklighetsflykt som inte spelar någon som helst betydelse. Jag föraktar det. Jag anser det vara patetiskt. Jag förstår mer än så. Faktiskt. Och Goethe står här framför mig med blicken uppåt himmelen och änglarna och nymferna sitter jämte honom och tänker vadå?

August Strindberg sade någon gång: ”Civilisationen har förbjudit den öppna striden” och i mångt och mycket kan jag förstå honom i detta resonemang. I forna tider slogs människan man mot man för sina liv och den störste kämpen vann i denna kamp och kunde således fortsätta sin kamp för överlevnad tills han till slut stupade i en annan strid. Det civiliserade samhället har upprätt en moral som förbjudit detta leverne men ändå består denna drift i oss människor och man behöver då denna påklistrade moral, som man lägger på sitt offer, och sätter in individen i en sådan process, som är mycket värre än den forna tiders kamp, då den sätter sitt offer till svars för sin egen egoism. Bara en kort inflikning av mitt tänkande i denna berättelse som fortsätter som vanligt i nästa stycke.

Just nu känner jag mig för en kort stund lycklig och funderar på det där gamla påståendet att människor vänder sig självmant mot elände enbart för att känna sig befriade när lyckan kommer åt oss. För om det nu vore så enkelt hade vi aldrig behövt känna oss olyckliga överhuvudtaget. Nej, jag hävdar bestämt att människan söker sig till olyckan av den anledningen att eländet är i sig är långt mycket mer variationsrik medan lyckan bara kan ses som en himmelsk fjärt. Så menar jag. Jag går förbi en ung kille med en Che Gue Varatshirt och undrar hur många år till som människan kommer förlita sig på dylika revolutionära karaktärer och vad som  skiljer dem från religiösa fanatiker som spränger sig i luften och går i strid i heliga krig? Ja, hela den cirkus får mig mer och mer att känna mig illamående inombords och jag kan fortfande inte förlika mig någon som har den sortens banala och naiva inställning mot världen. Världen är inte snäll, kan det vara så svårt att förstå. Och när ni själva ställs mot att få ta del av den stora skattkistan så kommer ni med all stor sannolikhet kasta er över den och svälja hela dess innehåll med hull och hår; jag lovar er!

Jag stirrar ner på marken. Jämte ett palmblad som ligger utkastat på marken kryper en skalbagge. Plötsligt lyfter den sina vingar och flyger iväg. Har ni någonsin tänkt på hur ansträngande det är att skriva utan inspiration? En upplevelse man fick när jag praktiserade på Värmlands Allehanda för många år sedan. Att sitta framför en dator och liksom tvinga sig ur orden. Fy! Jag stirrar upp mot himmelen. Den är knallblå. Blå som friheten. Ha! Frihet är också ett av de begrepp jag ej förstår; vad betyder det egentligen? Fri från vad? De som påstår sig veta vad de talar om när de drar upp dylika påstående är antingen lögnare eller har, vad ska man säga, någon form av begränsad tankeförmågan. Till skillnad från mig själv. Skryt? Och jag svarar Jante; det är det ni lider av, för ni är så begränsade i er tankeförmåga att ni överhuvudtaget inte kan erkänna för er själva att någon annan person har tänkt längre än er. Men jag kan glädja er med att tala om att jag inte finner något som helst nöje i det…

Det där med att samla på saker har jag aldrig förstått mig på. Oavsett om det gäller skivor, serietidningar, antikviteter eller vad det nu än må vara. Vart tjänar det till? Att ägna all tid att söka, söka, söka efter en pryl för att sedan när man väl ha fått den bara känna saknad för att det man kämpat för redan är uppnått och att det senare inte finns någonting. Fnys. Jag går längst en allé och försöker gång på gång undvika någon bipasserandes blick. Jag avskyr er allihop. Era pack. Men vad tar jag mig till? Se så, inte brusa upp nu. Så nu känns det bättre. Eller känns och känns; det ser bättre ut på utsidan och det känns bäst just nu. För då slipper jag dras in i massa elände jag inte vill…

Jag går förbi en man som gör en reflexmässig grimas i ansiktet och jag börjar fundera vad som kan ha skapat ett sådant beteende? Troligtvis kan han ha haft en irritation i munnen eller rentav en sjukdom som gjort att han börjat få sådana motoriska störningar; vad vet jag. Plötsligt börjar jag då upptäcka en liknande pinsam ska hos mig själv; en torr snorkråka irriterar min näsa och jag känner ilningar i kroppen för jag vill inte peta ut den och då händer det värsta; jag nyser och den flyger ut ur min näsa och landar på marken. Vilken fruktansvärt penibel och förnedrande situation!

Jag vandrar runt i Roms museum för modern konst, Galleria Nazionale d'Arte Moderna, och stannar upp framför en, triptyp skulle jag säg, men här är fem målningar och min bildning för konstnärliga begrepp inom just bildkonsten är så pass begränsad så jag har ingen aning vad det kallas för i just i det samanhanget. Jag minns en diskussion jag hade en man en gång om just det att man har fem och tio som grundstenen i det västerländska räkneväsendet men jag kommer inte ihåg vad vi kom fram till. I varje fall, så ser jag framför mig människor som marscherar med fanor och svärd uppåt och ovanför dem står fabriker, åkrar och ljuset sprider sig uppåt. Och längst upp ser vi Benito Mussolini som stirrar hoppfullt upp mot himmelen. Och jag ställer frågan till själv; är inte detta just också människans öde för all framtid. Har människan inte alltid stridit för sin ska och mot tyranner och senare ha satt andra tyranner till makten som i sin tur också fått ett folk som gjort uppror och att det senare har hållit på så i all evighet. Och ursäkta min sarkasm, ligger inte detta just i människans natur som vi aldrig någonsin kan komma ifrån så länge det existerar några varelser som kallas homo sapiens sapiens? Vi får väl hoppas på en högre stående varelse som tar över och ställer allt till rätta. Ni får ursäkta mitt ironiska infall…

Jag ställer mig på trappan utanför konstmuseet och funderar kring det att jämlikhet kanske är rent av är destruktiv för mänskligheten. Det kanske rent av är så att det krävs en förtryckande makt för att det ska kunna finnas en kraft som ska kämpa. Kanske är kanske kampen mot en förtryckare det enda som driver världen framåt? I annat fall kanske hela världen staganeras? Ash, jag börjar låta som en fascist…

Slutligen står då där vid den stora dammen Giardino del Lago e Tempio di Esculapio och studerar detta vackra verk med ett monument med kolonner, träd och fåglar som simmar i vattnet. En båt ror förbi. Och träd står spikraka jämte monumentet. Och en bro går över dammen. Men plötsligt upptäcker jag något som är mycket underbara än så. Jag ser en reflex i vattnet och jag fylls av humanistens största skräck; jag förälskas i min egen spegelbild. Jag går triumferande därifrån; det blev ett bra slut på dagen i alla fall.


Dag 4

Ah! Jag står inne i Peterskyrkan i Rom och hör påven, Benedictus själv, predika och förstår härmed vad jag och katolikerna, eller de kristna individerna överhuvudtaget förresten, har för gemensamt med mig. Vad som binder samman hela mänskligheten, vad som kan hålla samman människan återtusenden, det enda som möjligtvis kan hålla samman oss; nämligen vår längtan till döden. Att få bäddas ner i en kista och viras ner långt ner i jorden; är det inte således vackert? Att få slippa alla begär, alla förväntningar som enbart leder till besvikelser; jag kan inte se något hemskt eller fult i detta? Och här står jag i ett myller av människor, som mycket väl kan ses som lättledda får, och inget fult i det, och lyssnar till konungen av ångest och dödslängtan, även om han inte kan erkänna det för sig själv, i en guldfylld sal, långt större än vad ni kan föreställa er(lägg märke till att jag skrev Ni och inte Du), med stora valv som sträcker sig säkert trettio meter upp, med ett kors, placerat precis mitten, och vertikalt sett, precis i gyllene snitten i lokalen. Det är nästan så man blir religiös av det…

Jag ställer mig på trappan utanför. Trodde ni nyss att jag blivit kristen? Ha! Ja, det hade väl varit något det, va? Först cynisk misantrop i hela sitt liv och sedan, vips!, krypa till korset och bli Jesus 500000000:e lärjunge. Åh nej, så lättköpt är jag icke. Jag kan inte förstå att människor, ännu i våra dagar, kan gå långa vägar av personliga erfarenheter och intellektuella funderingar och slutligen hänge sig åt en så urgammal och odaterad skrift som Bibeln. Är det månne för allt, precis allt, i denna världen är så fruktansvärt vedervärt och motbjudande? Troligtvis. Jag harklar och tittar ut över gatan och bron som går över Tibern. Jag vänder mig och går runt hörnet och ställer mig i kön som leder till Sighstinska kappellet. Jämte kön står åter igen en försäljare som säljer vatten och läskedryck men denna gång låter jag mig inte frestas av dylika kommersiella nycker. Kön är verkligen lång. Framför mig står två överviktiga amerikaner som samtalar på motbjudande amerikansk slang och jag får verkligen lust att skära halsen av dem. Det är ett störande element i min värld just nu och därför hatar jag dem. För människor har i alla tider hatat störande element, i annat fall skulle inte alla dessa grymheter som hänt i verkligen ha skett. Min teori är denna; människan är egentligen en svag varelse som måste ha en bra hjärna för att överleva. Men den utomordentliga hjärnan gör att människan blir medveten om sin egen existens, och därigenom även sin egen dödlighet, och därför pågår krig och förintelse i all evighet. Så nu börjar äntligen kön röra på sig. Men åter igen, om människan då har denna onda sida, förtrycker man då inte människans natur precis som man sätter tigern i en bur istället för at låta den leva kvar i djungeln när man tar ifrån den denna egenskap? Men sådana förevändningar är ju nästan straffbart att ha…

Några meter framför mig står en negress med en stor, ståtlig och fyllig rumpa. Svarta kvinnor är faktiskt väldigt attraktiva i unga år, men dom har ett bästföredatum som går ut si sådär 28 års ålder. Arabiska kvinnor och även asiatiska kan vara behagande långt gången ålder men negreser slutar vara vackra vid si sådär 28 års ålder. Arabiska kvinnor och även asiatiska kan vara behagande i långt gångna åldrar men negresser slutar vara vackra strax innan 30. ”Men Herre Gud, detta är ju sexism!” Ha ha, vem har sagt att världen är perfekt? Vem har sagt att människan är god? Om man har den inställningen då faller man lätt i lejonets gap. Detta är min inställning.  Så nu börjar kön äntligen röra på sig igen…

Jag börjar åter igen störa mig på de överviktiga amerikanerna framför mig; inställningen om att allting bara är roligt få mig bara att må illa.  Tänk er följande; vi lever egentligen i ren misär. Bara det faktumet är illa. Men det faktumet att samhället lägger ett positivt filter över misären och ännu värre; för eftersom människan är oförmögen att leva i lögn söker man genom denna falska barriär och när de då finner sanningen blir ångesten dubbelt värre. Så, nu var vi äntligen framme!

Det finns ett stycke i ”Bröderna Karamazov” av Fjodor Dostojevskij där den mellersta brodern Ivan, som är en sol och vårare, ställer den yngste brodern; Alojska, mot väggen och ifrågasätter dennes troende. Han tar upp denna tes att älska sin nästa, som står i Bergspredikan. För han menar att man älskar aldrig sin nästa; man älskar bara den illusion man får av en individ när man ser den på håll, men när man möts av vederbörande så släcks kärleken. Just detta påstående blir så påfallande när jag står här i Sighstinska kappellet och tänker bara ”Jaha”; var det allt? Jo, det är sant att det är vackert. Denna sagolika freskmålning som pryder taket och guldet som klingar överallt.  Det är inte det. Men min upplevelse kring det är ändå total likgiltighet. Jag kan inte rå för det, men så känner jag. Och om man  nu tänker riktigt långt; låt oss föreställa oss att det finns ett himmelrike, låt oss bara föreställa oss det, och låt oss tänka att vi lever ett helt liv av tukt och återhållsamhet av alla dess slag. Och sedan när vi äntrat Himmelens port infinner vi åter oss i detta ”Jaha?”. Och sedan lever vi i detta ”Jaha?” i all evighet. Jag vet inte, men jag måste bort härifrån med en gång!

Jag står åter igen utanför hela spektaklet och stirrar mot det med oerhörd  avsmak; Calligula, kyrkan, fascismen; har ni någonsin tänkt hur lättlurade människor egentligen är? Ställs deras eget liv mot sin spets så sväljer de vilken idioti som helst, med hull och hår utan några som helst betänkligheter. Jag minns t.ex. avsnittet ur ”1984” av George Orwell där huvudpersonen Wilson ställs mot sin största skräck; råttor. Och statens män sätter således en bur med råttor på hans huvud och på så vis anger han sin älskare och han blir nu under Storebrors hand för evigt. ”Men”, säger ni då, ”är inte det ganska förståeligt ändå: ingen vill väl offra sitt liv, det är ju trots allt det enda man har?” Än sen då, det är inte dit jag vill komma. Ni är trots allt så urdumt korkade att ni inte skulle förstå  vad det är jag vill säga hur mycket jag än försökte förklara för er, så det är lika bra jag lägger av. Här nu. Med en gång! Adjö, för denna dag!


Dag 5

Bzzzzz. En fluga flyger genom rummet. Den sätter sig på fläkten i taket, men fläkten sätter igång och den flyger iväg och sätter sig på  dörrkarmen istället. Små ljusstrimmor från solen lyser in genom persiennerna, men det är  förhållandevist mörkt i rummet. Ska jag överhuvudtaget röra mig ur sängen idag? Reser mig sakta upp och sätter mig på huk. Drar sakta upp armen och sträcker mig mot vattenflaskan, det är en 1,5 liters petflaska som jag fyllt med vanligt vatten. Ja, det sägs ju att man inte ska dricka vattnet här nere men jag vet inte. Vi ska ju alla dö någon dag. Jag för sakta vattenflaskans öppning och sätter den mot min mun. Vattnet rinner ner i min hals. Några droppar också ut från mina mungipor och ner förbi min hals ner mot bröstet. Kanske för många ”och” i förra meningen? Vem bryr sig! Jag lyfter vattenflaskan från munnen, skruvar sakta till korken och ställer den på nattduksbordet jämte en bok om själslig förruttnelse; jag gillar sådant; sägs det.  Jag drar mig sakta neråt och lägger mig ner och drar det tunna täcket över mig. Täckena är tunnare i Medelhavsländerna; är de inte det?
Jag ligger på hälften på sidan med huvudet lutat mot överarmen och känner plötsligt att det kliar irriterande mycket mot min buk. Jag harklar mig och funderar på om jag ska klia mig eller inte. Jag lägger mig på rygger och beslutar mig för att jag inte ska bry mig om denna iirritation; för på det stora hela, vad spelar det för roll? Nej, det spelar ingen som helst roll.



Dag 6


Att säga det som inte är sagt; är det grunden till hela vårt skapande? Jag menar, hämmar inte det i själv verket den kreativa processen? Att sätta en munkavel på sig själv för att det man skriver ner redan har varit nedskrivit av någon annan, kanske rent av för hundra år sedan; vad fan är det för jävla vansinne egentligen? Finns det överhuvudtaget någon annan yrkesskapande grupp som håller på och fjantar sig på det viset? Om ni vet det, tala om det för mig med en gång!
Sitter på en parkbänk hundra-humndrafemtio meter från Colluseum och skriver ner precis allting jag tänker. En råtta springer förbi bara några meter framför mina fötter och försvinner i kloaken igen. Tvi. Kön till Colluseum är för lång så jag sitter här och väntar på att den ska bli kortare. Och det ska den också förhoppningsvis bli. Kortare alltså. Solen gastar och bilarna kör som galningar. Galningar. Är inte jag en galning?

Jag tittar på mina fingrar. På ringfingret på min vänstra hand har det samlats svart smuts under nageln. Motbjudande. Hade jag varit optimist hade för länge sedan tagit livet av mig. För då hade jag trott att döden skulle varit ett angenämt tillstånd att hamna i. Det tror jag väl förvisso. Men jag tvekar. Och tvekan är ju grunden till allt intellektuellt tänkande, och jag är väl således intellektuell. Även fast det begreppet inte betyder ett dugg för mig. Få se nu, ska jag fortsätta vänta på Colluseum eller ska jag gå in på Forum Romanum istället? Jag sväljer sakta ner en kopp med svart kaffe ur en pappersmugg och tillbaka den på bänken igen. Nej, jag väntar…

Colluseum. Två tusen år tillbaka i tiden. Det känns faktiskt så; som att blicka tillbaka till en tidigare epok när man står här. Som om lejonen som jagar gladiatorerna och folket som ropar av förtjusning; att det är här och nu. Och ändå inte; för mycket har inte hänt. Folk är fortfarande förtjusta i förnedring, folk älskar fortfarande vinnare och förlorare, folk älskar fortfarande att se döden. Jag skulle kunna ta upp rader av exempel på saker och ting i dagens TVutbud, men jag är övertygad om att n förstår min mening; ja, så till vidare att ni inte lider utan någon form av begränsad tankeförmåga, men då skulle ni för övrigt inte förstå ett dyft av denna boken överhuvudtaget. Och det föreställer jag mig att ni kan, min käre vän. Är jag er vän? Jag är ingens vän. Jag är och förblir en outsider som alltid står på utsidan och stirrar in. Kanske är det just därför jag finner, en vad ska man säga, en så barnslig bestialisk njutning att stå här och bevittna detta oerhörda monument av sadism och människoförnedring, utan att på något känna någon som helst skam i kroppen. Ty skam hör till slavarna de som slaktades på arenan och vars enda hopp var att foga sig till Jantelagen; d.v.s. kristendomen. Att tänka sig att denna slavreligion har blivit genomgående i hela vår storslagna civilisation är änd´alltför skrattretande patetiskt. Ave Torkel Sandström!


Jag står inne på Forum Romanum och studerar de gamla ruinerna. Ruiner. Är det vad historien har att erbjuda? Vi lever och vi dör och de byggnader vi vistas i förvandlas till ruiner. Så otroligt fånigt och banalt! Det är ju så oerhört uppenbart att den boken jag skriver och som inte kanske någon enda människa kommer ge någon som helst notis om 500 år, men däremot kommer folk storma till den gamla nedlagda simhallen i Karlstad. Så banal och fåning är människan. Ett kräldjur utan någon som helst rim eller ranson. En spyhög som i sinom tid kommer att förgöra sig själv och allting som blir kvar är några nya små ruiner som någon ny underutvecklad ras kommer att studera med spänt intresse.  För saken är den, jag själv studerat saken, att det är inte bara mänskligheten som är vansinnig, hela universum är vansinnig och det finns inget som helst hopp om att det skulle finnas någon annan varelse som skulle kunna överträffa oss. Människan är sjuk. Världen är sjuk. Hela universum är sjukt. Och universum är det enda som finns.



Dag 7

Jag är inte längre i kontakt med mina primära behov.



Dag 8

Förruttnelse i Rom.  Jag står inne i Pantheon och stirrar upp på valvet som pryder taket. Ett romerskt tempel som byggds om till kyrka; så oerhört innerligt katolskt! Undrar hur många pederastorgier som har hållit hus här innan dom gav den åt den heliga skriften? Och undrar hur många sådana tillställningar som pågick även efter; fast under stängda dörrar? Ha ha; jag måste le åt hela denna dumma mänsklighet som hela tiden liksom skrubbar sina egna sår i rädsla av att dömas av den allmänna moralen.


Jag går ut från Pantheon. Roms historia; ett uppgång och fall. Har ni tänkt på detta att man alltid känner vemod vi ett fall? Men i mitt fall så finns det inget fall för det har aldrig funnits någon uppgång. Och just förlusten av att aldrig ha haft någon storhet i mitt liv är också ett form av fall. För faller gör du oavsett om du vill det eller inte. Det är livets gång. Jag går ner för trappan utanför ingången. Mänskligheten kommer också att falla; så säger det naturliga urvalet. Vi har levt nu i 180 000 år och det är en lång tid med tanke på vilken simpel varelse vi i själva verket är. Vad, exakt vad, säger att vi skulle haft någon som helst chans överhuvudtaget? Varje form av darwinistisk tes talar emot det. ”Passa på! Lev!  Lev ut!” Vadå lev ut? Vilket jävla skit! Vad menas med hela skiten?



Dag 9

Jag står åter igen vid utsiktsplatsen vid Villa de Borghese och stirrar ut över Rom. Denna helvetiska stad med sina helvetiska människor i denna  helvetiska värld. Jag vet nu allt för säker att ingenstans, ingenstans finner man någon som helst ro. Ingenstans kan man känna någon som helst glädje eller lycka, ty världen är ingenting annat än en stor, kolosal brännugn vi alla föds att brännas till döds med och vi är här på jorden enbart för att dö. Och vi inbillar oss att alla dessa förströelser  vi sysselsätter oss med kommer göra oss lyckligare, när de enbart fördärva oss och kastar oss allt längre in i lejonets gap. Å skall jag icke frestas av tanken att kasta mig ut över klippan så jag således kan dö!

-Torkel Sandström