måndag 30 september 2019

Bortgift


                                                 1
  • Vill ni vara ensamma nu?, frågar flickans mamma. 
Henrik håller på att bli bortgift av en grekortodox jugoslavisks familj. Henrik är 32 och flickan är sjutton. Hon har flirtat med Henrik på en busshållplats ner till Falkenberg, när Henrik höll på att missbruka läkemedlet Naproxen, och helt plötsligt har Henrik och flickan blivit ihop.
Henrik går in i rummet. På väggen hänger en idolaffisch på Justin Bieber. Henrik hatar Justin Bieber. Henrik smeker Alicia över håret och säger:
  • Ska vi hångla?, och för sakta in tungan i hennes mun.
Han börjar sedan dra upp hennes tröja, men då säger hon:
  • Inte nu; inte förrän vi gifter oss.
  • Nä hä? Har du någon musik att sätta på då?
Alicia sätter på senaste plattan med Justin Bieber och Henrik kväljs inombord.


Henrik sitter hemma och onanerar och tittar på incestporr. En artonårig flicka får inte röka av sin styvpappa; efter att hon inte ens lyssnar på honom, när han säger till henne att hon har dåliga betyg, kommer han inte till hennes rum på natten och säger att hon har fina bröst och har sedan sex med henne; den enda invändningen hon har att han inte ska säga någonting till hennes biologiska mamma.
Henrik runkar till det går för honom och sedan sprutar han sin sperma på det enda foto han har av Alicia och kastar sedan fotografiet i papperskorgen i badrummet. Efteråt känner en stark skamkänsla inom sig och börjar sedan på att skriva en krönika i en svensk kvällstidning om Vilhelm Mobergs brister och tillgångar i sin roll som folkbildare.

3

Flax Flax. En skata flyger förbi det äppelträd, på en äng på en kommunal mark, som Henrik står och plockar ner i en Icakasse. Han konstaterar att det trots allt ändå är ganska bra med Allemansrätten, som tillåter honom att göra så, men han har ändå inga planer på att bli nationalist. Sedan är det ju också så: 
Även om man tillåts av lagen att göra såhär, så är det ändå inbegripit i den svenska mentaliteten att såhär gör man ändå inte. Henrik vet detta och vet samtidigt också att polis och andra myndighetspersoner stör sig på honom för en sådan sak, och gärna skulle vila sätta dit honom för ett småbrott.

Henrik går nu bort och rotar i soprummet. Han funderar på om han kan hitta något sladd eller trästycke som han kan ta med hem. Här är reglerna det omvända: Detta är av lagen olagligt, men han åker inte dit för det.
Henrik plockar en obrukbar sladd till sin lägenhet, kollar lite incestporr på datorn och tar sedan en värktablett och somnar på soffan, framför Ton med Per Mobergs matlagningsprogram.

4

Henrik sitter med ett samtal med en kvinnlig präst. Hon heter Cecilia.
  • Jag har gjort någonting fruktansvärt, säger Henrik till henne. Jag har blivit tillsammans med en tjej jag inte älskar.
  • Kan du inte bara säga det till henne?, säger Cecilia då.
  • Det blir svårt. Hennes föräldrar är från Jugoslavien och har svårt att accepterat av vi kysst varandra och sedan inte blivit tillsammans med varandra.
  • Men gift dig med henne ändå, säger Cecilia då. Det är många som gör.
  • Men är inte det fel?
  • Är det här fel?, säger Cecilia och lägger Henriks hand på hennes bröst samtidigt som hon runkar av honom.

-Joel Abrahamsson





måndag 23 september 2019

Angående ett stycke ur "Urbans berättelse"

Ur texten "Urbans berättelse" ur min roman "Låt mig berätta", låter jag huvudpersonen i boken uttala sig om Hobbes, utan att han läst Hobbes, utan enbart referat om honom. Detta skrev 2016, och det helt riktigt att den erfarenheten jag då hade, av ett 600 sidors filosofiskt verk, också just då delvis också då delades av min egen erfarenhet.
Nu har jag 2019, läst "Leviathan" av Hobbes, och kan nu konstatera att de uppfattning jag fått av hans verk, delvis utifrån Rousseaus kritik mot honom i "Kulturen och människan" är helt sann och riktig. Jag vet dock inte om alla som läser det här, förstår vad jag menar.
-Joel Abrahamsson

torsdag 19 september 2019

Varbergorgien

Invigningen är nu klar. Det har gått tio veckor och vi står nu framför talarstol, där Kent skriker ut i natten sin lokalpatriotism, med stålakastare, som lyser åt alla håll.


Sen går Conny och hela Varbergs befolkning upp som ett lämmeltåg upp mot fästningen. Vid trappans fot står en stor staty som föreställer Lars Vilks rondellhund och jämte den ligger en sextioårig man, som är utklädd till Varbergsbocken och sätter på en trettonårig flicka som är utklädd till Vito Corleone i  filmen ”Gudfadern. När det går för honom skriker han för full hals: ”Jag går! Allting går! Man lever bara en gång! Leve Adolf Hitler och storkapitalet!”
Vid fängelsehålorna från medeltiden har man spärrar in stadens förståndshandikappade och tio polismän står och kissar på dem och dricker dyrt mousserande vin med sugrör.

Man ser ju inte längre havet från fästningsterrassen för ovanpå hela fästningen har man ju byggt ett stort diskotek och spelhall och där går allting på full fart: Ur högtalarna strömmar Gyllene tider, Kent har plockat upp Bockstensmannen från sitt bås och står och dansar bugg med honom varefter benbitarna ramlar av en efter en, ett kommunalråd har plockat ner en av kanonerna från taket och slår den med full kraft mot en bakbunden prostituerads vagina och två andra kommunalråd sätter på varsin prostituerad från Ukraina som i sin tur spelar golf med Karl XIIs kulknapp.
På väggen är en stor TVskärm som visar ishockeyVM. Reklam från en lokal inredningsbutik samt Pamela Andersons sextape och framför skärmen står en präst och sätter på en femårig kille i röven, som är utklädd till ängeln Mikael.
  • I believe… in imaginary friends!, utropar prästen då och lägger till ett gapskratt.
  • Jag kanske ska spela ”Imagine” med John Lennon, säger Kent då och blinkar lite med ena ögat.
  • Ja, gör det. Sätt även på lite hårdrock med satanistiska texter. Blasfemi är bra. Det sätter ens tro på prov. Objektivitet är fina grejer det. Total randome!
  • Ska bli, säger Kent då och sätter på ”Welcome to hell” med Venom, varefter prästen lägger till med ett avgrundsvrål.

Plötsligt stoppas musiken och Kent ställer sig på ett bord och säger:
- Följ med mig upp på taket.
Så går de som får plats upp för en trappa och de ställer sig på ett glastak, som har en stor bronsstaty tillhörande Varbergsbocken som håller en stor dildo i handen.
-Ni kanske trodde att allting slutade här i Varberg, säger han då med högdragen min och pekar mot himlen, men jag lovar er det slutar inte i denna värld; jag har fått kontakt med yttre rymden!
Folk stirrar förundrat på varandra och han fortsätter:
- Ja, jag har kontaktat utomjordingar och de ska ikväll lyfta hela fästningen och förflytta oss till en helt annan planet.
Just då syns ett stort blått sken som omfångar hela fästningen och den börjar lyfta från marken.
  • Vi lyfter! Vi lyfter!, utropar Kent då.
I nästa sekund trycker en utomjording, som sitter i kontrollrummet i rymdskeppet, på en knapp och hela fästningen, och alla som befinner sig där, förintas.
-Karl Hygge

onsdag 18 september 2019

Urbans berättelse del 2.


4

Sitter i ett väntrum på Psyk, men kommer inte in; jag har varit på permission i två timmar och när jag skulle tillbaks till avdelningen, hade jag inte bara glömt min plånbok utan även mitt personnummer; det kan bli så ibland när de psykotiska inslagen i hjärnan tar över.
Eftersom ingen personal är på plats just nu, som känner igen mig, får jag vänta i en halvtimme, tills det dyker upp någon som gör det; efter det får jag tala med en läkare. Han säger att han är oroad för mig och undrar om jag mår bra. Jag svarar:
  • Jag mår utmärkt och det är av just den anledningen, som jag glömt bort de här sakerna.
  • Vad menar du med det?
  • Jo, det är helt enkelt så, att just bortglömmandet, av just de här sakerna, är en del av min personliga frigörelse, eftersom ihågkommandet av personnummer och liknande, är så långt ifrån vad vi kan se som naturligt känsloliv, som det kan bli.
  • Jag tycker inte du ska hålla på att försöka läka dig själv på det här viset. Vi, som jobbar här på din avdelning, är ju här för att hjälpa dig. Är det någonting du behöver prata om, kan du ju göra det här och nu.
  • Ja, jag kan börja prata om dagis. Hur jag äcklades varje gång de andra barnen ropade ”färdig!” när de skitit eller hur jag föredrog rispuddingen före vinbärspajen.
  • Ja, det kan vi ju prata om, men jag förstår inte vad du vill, att jag ska säg om det? Ibland tror jag bara att du gör dig till, bara för att provocera och det är väldigt, väldigt omoget.
  • Jag kom ihåg när jag såg på Gomorron Sverige 1986, hur Palme dog, ska vi prata om det?
  • Nej, det tycker jag inte! Urban, inte för att vara elak, men jag vill bara påminna dig om, att du sitter inspärrad på den här avdelningen, för att du tagit en annan människas liv och vi gör allt vad vi kan, för att du ska rehabiliteras, från eventuella våldstendenser. Jag har inte velat ta upp det här innan, men det har kommit brev hit till oss, från ditt brottsoffers släktingar och de har sagt, att de tänker ha ihjäl dig, när du kommer ut härifrån.
  • Då får de väl göra det då. Mitt tidigare liv, som jag hade när jag hade kontakt med öppenvården, var ju ett helvete redan då, så jag ser ingen skillnad, på om jag då blir jagad till livet av någon jävla idiot, för det är trots allt som Strindberg en gång sade: ”Civilisationen har förbjudit den öppna striden”, så det är körd för mig hur man än vänder och vrider på sig.
  • Ja, säger du så förstår jag faktiskt inte hur jag ska hjälpa dig. Överhuvudtaget.
  • Jag vill inte ha er jävla hjälp. Jag vet vad det innebär. Nya åtgärder, nya förtryck, nya processer. Jag är trött på er skit.
  • Jag kan förstå att du känner så.
  • Så in i helvete att du kan! Du har aldrig levt så här jävligt i hela ditt liv.
  • Jag har också haft mina problem. Det har alla människor. Jag gick t.ex. igenom en skilsmässa för några år sedan. Det var inte alls roligt. Det är lätt, att tro just det, att det bara en själv som känner, att man går runt och mår dåligt.
  • Du fattar ju för helvete ingenting! Är du helt väck? Hur fan kan en människa som du, ha det jobb du har?
  • Här har vi ju åter igen de våldstendenser vi prata om. De måste vi ta tag i!
  • Ska inte jag komma ut snart? Mitt fängelsestraff var väl sex år?
  • Jo, men nu var det ju inte fängelse du fick, utan rättsykiatrisk vård. Och det innebär att du ska hållas kvar så länge, som vi kan se att du är kvar i samma psykostillstånd och vi upplever faktiskt inte att du blivit friskare genom åren, Urban. Snarare tvärtom.
  • Det kan ju bero på dig, som är min läkare.
  • Jag kan förstå, att du känner dig så, Urban. Men jag kan lova dig, att i här på avdelningen, gör allt vad vi kan, för att göra dig friskare.
  • Varför avslutar du alla meningar med att säga: ”Urban”? Är det någon form maktstrategi från din sida?
  • Nej, jag säger Urban, därför att det är ditt namn. Vill du att jag inte ska göra det, kan jag sluta här och nu, om du vill.
  • Det är väl mer det, att jag inte förstår, varför du och jag pratar överhuvudtaget.
  • Vi pratar, därför att jag är din läkare, förstår du inte det?
  • Nej.
  • Men vad ska du göra där ute, när du kommer ut, Urban? Kommer du få ett arbete? Hur ska du kunna bemöta olika trakasserier, från de människor jag talade om nyss? Det är den typen av saker, du borde tänka på just nu.
  • Jag låter hellre bli.
  • Men varför det?
  • Därför att det går åt helvete för mig, hur jag än gör. Hela min livshistoria bevisar just det faktumet.
  • Men om man ska vara ärlig: Vill du inte vara lite grann ett offer? Tycker du inte lite grann, om att gotta dig i ditt eget elände?
  • Nej, så är det inte. Inte alls faktiskt.
  • Nähä? Nej, nej… Jag jag måste säg, att jag att jag allt svårare att förstå mig på dig.
  • Ja, det är ju ditt problem.
  • Ja, om det bara vore så enkelt, men du måste ju förstå, att du också har ett ansvar för ditt liv. Du lever i en institution, som betalas av svenska skattebetalare, de vill…
  • Jag vet vad de vill: Hängningar, halshuggningar, garroteringsstolar.
  • Men Urban, så är det inte!
  • Nej, jag hade hoppats på att det inte skulle vara så, men jag ser inga som helst tecken på motsatsen; tyvärr alltså.
  • Du måste tänka konstruktivt. Tänk framåt!
  • Det enda jag bryr mig om just nu det är min roman, det är det enda jag bryr om just nu. Sedan om den blir utgiven eller inte, det skiter jag i.
  • Ja, jag antar att du går runt med den där konstnärsdrömmen, att någon, efter din död, ska rota i dina byrålådor och sedan hitta dina anteckningar och ”Wholaaa”, så är du kändast i världen, men oftast går det inte till så.
  • Ja, jag vet jag; ingen minns ”Romanen om rosen” idag, fastän det var den mest spridda boken i Europa, under hela Medeltiden. Ja, efter Bibeln då.
  • Har du själv läst den boken?
  • Nej, men till skillnad från dig, så vet jag åtminstone vad det är.
  • Du kan inte hålla på så här längre, Urban.
  • På tal om det, så har jag kollat upp saker om dig och…
  • Det ska du ge fan i!
  • Jo, men jag måste säg det är ganska roligt. Så som du moraliserade över mig för några dagar sedan. Så till den grad, att du låste fast mig i en spännbänk.
  • Det där var bara nödvändigt för att få dig frisk.
  • Heil Hitler.
  • Så talar inte du till mig.
  • Ja, det är mycket man förväntas respektera, som man själv aldrig ska ha möjlighet till att leva ut.
  • Sånt är livet.
  • Jamen, det är också fullkomligt reaktionärt.
  • Det där ordet , kan du hålla för dig själv. Du är här under psykiatrisk behandling och vi sitter inte på något jävla politiskt möte.
  • Jaså?
  • Ja. Och du får ursäkta, att jag svor här, men jag börjar bli förbannat trött på dig.
  • Jag bryr mig inte om, ifall du svär eller inte, desto värre tycker jag att du är, att du är en så fullkomligt dålig psykiatriker.
  • Du måste lära dig tänka dig för hur du pratar. Vi kan inte ha det såhär längre.
  • Att tala med dig är som att prata med en människa som spyr; samma innehåll, samma tonläge och allting.
  • Nu får du lägga av!
  • Släpp ut mig härifrån då!
  • Men har du svårt att fatta? Du är inte frisk och dessutom finns det människor som vill dig illa.
  • Låt dem göra mig illa då. Det kan ju trots allt inte bli mycket värre än vad det redan är.
  • Nu är du barnslig.
  • Det kanske jag är och det har jag all rätt att vara.
  • Inte så länge jag bestämmer.
  • Det vore bättre om du lät bli.
  • Håll tyst!
  • Ja, för all del.
  • Vad är det du är ute efter?
  • Antagligen makt. Inte makt över andra människor, utan snarare makt över mitt eget liv.
  • Har du inte det då?
  • Har jag? Jag kan ju inte ens gå ut på gatan när du vill.
  • Du måste väl ändå förstå, att du inte hela tiden kan göra som du vill?
  • Nähä? Jag vet ju inte vad du går runt och tänker på.
  • Vad menar du?
  • Äh, glöm det.
  • Jo, men fram med det nu; sitt inte där och mumla för dig själv.
  • Ja, då får du ju lova, att du inte blir arg.
  • Det har jag redan blivit. Fram med det nu!
  • Nej, jag kan ju inte gärna göra dig ledsen.
  • Nu får du fan berätta vad det är det du tänkte säg!
  • Även om det innebär, att jag har märkt, att du under hela mötet, har suttit och tittat på min penis?
  • Vad i helvete är det, du sitter och säger?
  • Ja, jag ju ha sett fel; har jag det? Ja, då får jag helt enkelt be om ursäkt.
  • Din lille jävla skit. Om du överhuvudtaget skulle antyda en sådan där grej igen, då ska jag fan skära kuken av dig.
  • Isåfall hade du ju också blivit av med ditt jobb och du skulle fortsätta dina bana, på samma bana som jag; men det är kanske det du vill?
  • Jag har aldrig tidigare varit med om någon vidrigare människa än dig.
  • Jo men, det har du. De har däremot inte varit lika ärliga som jag.
  • Hade jag inte haft det här jobbet som du har och du inte hade varit min patient, då hade du fått så jävla mycket stryk. Så du inte hade stått på benen; det ska du ha jävligt klart för dig!
  • Nämen, det här blir ju bara bättre och bättre. Direkta våldshot! Det är ju bara synd, att jag inte har en bandspelare med mig, så hela världen hade vetat vilket jävla svin du, i själva verket är.
  • Ja, det låter ju bra att höra, från munnen av en mördare!
  • Du är inte bara dålig som psykiatriker, du är också dålig som despot. En sann despot, måste alltid veta, att om man ska förtrycka andra människor, måste man också lära sig, att på ett eller annat sätt, underkasta sig själv. Att förnedra sig själv, är A och O, för att kunna förnedra andra.
  • Äh!
  • Håller du inte med om det? Du som är psykiatriker och allt?
  • Jo, det kanske jag gör men…
  • Men vadå?
  • Men jag är ju inte ute efter att förnedra dig. Jag är ju här för att hjälpa dig.
  • Jag har lite svårt att ta den biten på allvar, efter att du sagt att du velat skära av min kuk?
  • Men det där menade jag ju egentligen inte. Du måste ju förstå, att även vi psykiatriker är människor.
  • Jo, men om jag ska vara fullt ärlig, är jag dock ganska övertygad, om att schimpanser och babianer, i lika hög grad, hade kunnat utföra erat arbete.
  • Sluta nu. Det här är inte roligt längre.
  • Vi kan prata om vad som helst om du vill. Men vad innebär det att prata, mer än att visa sig själv bättre än andra människor?
  • Jag vill att du tänker dig själv, om tio år och ser på, hur du kommer att se på det liv det lever nu. Och tänka dig, att du sammanlagt har lagt tjugo år av tiden, på sådant här tjafs. Du har redan lagt tio år; det är illa nog.
  • Finns inte så många andra sätt att leva på, när man hela tiden tvingas prata med dig.
  • Men vi vill ju hjälpa dig att komma ut härifrån. Att få dig att bli social igen, få ett jobb, börja en utbildning, vadsomhelst istället för det här jävla tjafset.
  • Hjälper ni mig med det då?
  • Men du måste ju själv kunna ta tag i ditt liv. Sluta tro att alla andra människor ska styra upp saker och ting åt en.
  • Nej, det har de ju inte gjort. Snarare tvärtom.
  • Vad är det du förväntar dig av livet egentligen? Jag måste säg, att jag har väldigt svårt att förstå det.
  • Jag förväntar mig säkert det samma, som du förväntar dig; en fru och en älskarinna, samt en son som är fast i ett amfetaminmissbruk.
  • Om du vill, kan jag avsluta allting här och nu! Du åker ut härifrån, utan lägenhet eller ersättning eller någonting.
  • Ja, det skulle du kunna göra, men du skulle ändå inte göra det, för då skulle du bli av med ditt jobb, eftersom du då begått ett grovt tjänstefel.
  • Alltså, kom inte här och tro, att du kan lära mig mitt jobb; det ska du ha jävligt klart för dig!
  • Någon måste ju lära dig det, eftersom du gång på gång, visar tecken på att du inte klarar av det själv.
  • Sluta nu! Omedelbart!
  • Ja, jag vet ju som sagt inte vad du vill att vi ska prata om. Jag har ju undrat över det i snart tio år nu. 
  • Du tror du är så jävla tuff. Jo men, du är väl en jävla tuffing. Huggit ihjäl en stackars gammal människa, som inte kan försvara sig!
  • Tack för att du i detta påstående, visat upp precis vad jag menar.
  • Ja, jag kanske också skulle hugga ihjäl någon. Jag kanske skulle hugga ihjäl din gamla mamma.
  • Jag tror du är alldeles för kåt på henne, för att göra det.
  • Det är här är ju alldeles förträffligt! Sexskämt om din egen mamma! Ja, det här kommer säkert att gå jättebra det här, när du kommer ut härifrån.
  • Ja, jag har ju en sådan bra vägledning.
  • Kan du förstå att andra människor retar upp sig på dig? Kan du ens tänka dig in i det?
  • Ja, det kan jag väl göra. Jag kan även tänka mig in hur det är att vara en öronmanet. Ingenting av det känns dock särkilt konstruktivt att sysselsätta sig med.
  • Du är barnslig.
  • Det kanske jag är, eller också är jag bara mänsklig.
Efter det avslutar min läkare mötet.

5

I förra veckan på min förra permission, fick jag en obehaglig upplevelse: jag märkte att jag blivit iakttagen. Jag hade veckan innan gått in på en närbutik och köpt mat. Jag hade då ställt mig fem minuter, framför folkölen som stod placerade på hög, men sedan ändrat mig. När jag väl stod framför kassan, harklade sig kassörskan, men jag visste inte vad hon harklade sig för. Veckan efter såg jag hur det var: de hade satt upp övervakningskameror i butiken; tanten visste att jag hade tänkt att köpa öl. För en paranoiker som jag, är detta är fruktansvärt irriterande.

Tidens anda är att åter igen förakta det som vi ser som naturligt och att det är bara genom ett organiserat samhälle, som det kan uppstå någon form av fred. De få snedsteg som sker, där mitt dödande ingår, beror på stenåldersmänniskan, som alla bor i oss, som agerar instinktivt på skräck och panik av allt vi möter, för de gjorde alla människor på Stenåldern. Och det bara vårt primitiva förhållningssätt till samhället som är problemet, för vi lever alla i Edens lustgård. Den åsikten har inte mainstream i den intellektuella världen sedan 1600talet.
Men om det nu var som Hobbes sade, att om människans grunddrift till större delen innebar allas krig mot alla, borde då inte stark förtryckande hand elda på den kraften ännu mer? Borde civilisationens sista tillstånd bli fullständigt ociviliserad? De människor som företräder dessa åsikter, har aldrig tänkt igenom dessa saker och de är dessutom fullkomligt omöjliga att prata med.

Nej, jag får inga brev från kvinnor som vill gifta sig med mig. Jag antar att snubbar som Breivik är mer bortskämda med den biten. Däremot fylls min inbox på emailen med brev från prostituerade som skriver massutskick till mig; jag svarar naturligtvis inte, för jag är ju emot prostitution. De skriver att de heter Juliana, eller något liknande och har sett min profilbild och vill träffa mig. Vissa påstår t.o.m. att de bor granne med mig. Det gör mitt sinnestillstånd ännu värre, än vad det redan är.

Jag tänker på en stad i en helt annan ort. Jag tänker på en krökt asfaltsväg, höghus runt omkring, ekar och buskar, en elcentral med stora ledningar som hänger i luften. En jourbutik, som funnits sedan 1960talet, men som håller på att läggas ner. En busskur och skator, som flyger i luften. Jag harklar till och stirrar ut i korridoren: Dessa vita väggar, i dessa långa korridorer jag gått nu i tio år. Dessa ljusbruna trästolar. Dessa tankar.
Jag säger detta till min läkare och han förstår ingenting. Rousseau hade en utläggning om att vältaligheten, var en del av det mänskliga högmodet; min läkare är inte speciellt vältalig, men han är otroligt högmodigt, men hans makt över mig beror på att jag sitter inlåst på hans avdelning.

Att Hegel ansåg att historien slutade i Preussen 1830, hade säker en stor betydelse för hans tänkande; jag försöker mig att tänka, att historien slutar i Varberg 2016 och ser mig runt och tänker att: ”Ja, det gör den, eftersom här är den en del i dess undergång.” Jag försöker utifrån detta tänka något stort, men tankarna går bara runt, runt, i ett enda virrvarr.
De gånger jag verkligen går in för att tänka att vi lever i en stor omvälvande tid, grips jag av storhetsvansinne och alla stirrar på mig, skrattar och undrar vad jag är för jävla idiot. De gånger jag ser på min samtid och verkligen uppfattar den som meningslös, grips jag av en bitterhet och lyckats inte åstadkomma någonting. Tiden vi lever i, är så meningslös, att inte ens meningslösheten går att göra någonting av. Den är bara fullkomligt meningslös.

All litteratur från 1800talet och början av 1900talet: Dostojevskij (för att åter igen bli lite tjatig), Kafka, Camus, Gorkij, Balzac, Stendhal, Celine, Gogol,  för att ta några få exempel. Alla dessa människor hade helt olika åsikter, men vad som faktiskt kännetecknar dem, är en absolut ärlighet, av vad de såg och vad de beskrev; den enda författaren jag fullt ut, kan stå för den totala ärligheten efter 1950 är Thomas Bernhard. 
Och hans sista bok skrevs 1986. Inte ens jag är så ärlig, som jag vill verka; för ärlighet är, vad än folk säger, jävligt jobbigt. Du står där med byxorna nere och säger: ”Det här är jag och det här är världen.” Det innebär också att du totalt rannsakar dig själv tills det inte finns någonting kvar; Nietzsches Turinhäst, är ju det skräckexempel, som alla författare idag fasar för. Ändå tror jag att den totala nakenhet behövs i ett samhälle.
Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, jag syftar på min tidigare åsikt kring Hobbes idéer: jag har inte läst Hobbes; det är viktigt att säga detta innan någon frågar mig om det. Det enda jag läst, är så saker som andra skrivit om Hobbes, men jag har ju som sagt, aldrig gått till källan. Jag började läsa ”The Levitian” som pdf-fil, men lade snabbt ner, för jag tyckte det var så tråkigt. 

På 1970talet var det på modet, att visa upp samhällsproblem i konst, TVserier, filmer o.s.v. När 70talet senare gick över till 80tal, blev detta då helt plötsligt omodernt och istället skulle man syssla med det individuella och det personliga; detta har bidragit till en historisk bild idag, att 70talet var en tid av misär och 80talet var allting hur bra som helst, eftersom inga samhällsproblem, då visades upp.
Den senaste trenden, är att man stöter på reaktionära människor, som mycket väl kunnat ha spottat på all socialrealism på 70talet, som nu använder den för att trycka ner människor, i just min generation. Som i detta fallet på Konsum:
  • Hej, Urban. Är det du som står här. Hur är det?
  • Jo, det är väl sådär. Jag…
  • Du jobbar och sliter?
  • Nej, jag sitter in på rättspsyk.
  • Ja, det gör du ja. Ja, det är ju bra, att man vet vad ens skattepengar går till i varje fall.
  • Jo, men jag har ju också haft det lite jävligt. Jag…
  • Vad har ni ungdomar egentligen att klaga över? Ni lever i den bästa i all världar. Ni har mat för dagen, inga sjukdomar eller någonting.
  • Ja, jag lider ju av diagnosen schizofreni.
  • Håpp! Jag måste nog gå vidare.
Innan han går säger jag till honom, att ja, du får väl helt enkelt begå ett hederrelaterad mot emot mig. Han vänder sig om och frågar: ”Vad menar du med det?”Jag svarar: ”Det får du tänka ut själv. Han visslar, går vidare och cirka tjugo meter ifrån mig, hör jag honom säga: ”Fan!” Jag antar att han därigenom detta utspel, tills slut insåg hela sin bristfälliga tankeförmåga och att det var jag, som satte bollen i rullningen, för det tänkande. Jag kan så här i efterhand framhäva min egen storhet i det hela, även om hans vidriga beteende, också gjorde resten av denna dag, till ett smått helvete. Men det kanske mödan var värd, för att sanningen skulle komma fram? Vad vet jag.

1830 ansåg Hegel att det preussiska väldet, som han då levde i, hade nått historiens slut år 1830 och att man därifrån, bara kunde förvalta det som historien gett oss. Idag skrattar vi åt det påståendet, men om du slår på vilket historieprogram som helst, är det just det påståendet som förs fram, fast utifrån vår egen tid.
Jag tänker på detta, när jag ser en popartist i ett släktprogram i TV, som efter att ha fått reda på sin släkts historia sedan 1500talet, stänger av sin ihpone, sätter sig i en eka och ror ut och säger till TVtittarna: ”Ja, man har ju svårt att tänka sig, hur svårt det var förr och hur jävligt de hade det. Det är ju nästan lite tråkigt, att vi har fått det så bra, att vi glömt bort, hur svårt de gamla haft det.”
Och jag sätter mig ner och läser ”Karstusianklostret i Parma” av Stendhal och läser om huraristokratin i Italien i början av 1800talet, på sina fester och tillställningar läste upp dåliga kåserier, som underhållning för varandra och när jag läser hur de skrattar åt dessa kåserier, så kommer jag på mig själv, hur jag spelat upp dåliga låtar på fester och länkat dåliga låtar på Facebook och tänker att absolut ingenting har förändrats alls. Allting går bara runt, runt hela tiden.

Sitter och fyller i ett formulär, om en utvärdering om psykiatrin. Jag kryssar lägsta betyg på allting. Bryr mig inte om att skriva varför, utan lägger bara formuläret på bordet och pustar ut. Vrider mig sedan i sängen ett tag; börjar sedan dunka huvudet hårt mot huvudkudden, slår mig själv i ansiktet och river sönder formuläret.

Sitter och tittar på almanackan: 14:e augusti. Jag borde vara tacksam för att det är sommar, men det enda jag bryr mig om, är att det är fyra dagar tills pengarna kommer in på kontot. Jag borde komma på andra saker i livet, än att vänta på pengarna, men det är svårt.
Jag läser i tidningarna om terrordåd, om Donald Trump och hur syriska medborgare kan börja röka igen, i de områden där rebellerna har jag bort IS. Jag börjar sedan tänka på Non smoking generation-rörelsen på 1980talet och tänder sedan en cigarett.

Jag pratar om filmen ”Wall street” med en tjackpundare; han frågar mig om jag är en jävla moderat. Jag säger att jag tittar på den av ironiska skäl. Han fattar inte vad jag menar, så efter ett långt mungnäbb, börjar vi slåss.
När jag kommer tillbaka till avdelningen, helt nerblodad, blir jag åter igen intagen i en isoleringscell, eftersom jag anses vara en fara för mig själv. Jag kommer senare att bli intagen på missbruksenheten, p.g.a. mitt våldsbeteende.

Jag sitter och tittar på ett kriminaldrama på TV 4. Efter att mordgåtan har avslutats, blir den yngre kollegan (som är man), tillsammans med den äldre kollegan (som är kvinna). Jag hade räknat med, under hela seriens gång, men hade även räknat mig med att detta slut skulle ge upphov till masturbation, men min penis är fortfarande slak. Tar sedan upp denna sak för min läkare, som enbart säger att han ser allvarligt på det här och bestämmer sig för att höja min medicindos.

Alla i min omgivning säger åt mig att skärpa till och inte ligga samhället till last. Jag försöker tala om för dem, att det inte är möjligt p.g.a. mina syndrom, men de blir bara ännu mer rabiata när jag säger så. Så då försöker jag mig på, att simulera fysiska anfall, som att vika mig ihop och hosta eller vika mig ner på marken och låtsas att jag har hjärtproblem, men de genomskådar detta direkt och skrattar bara åt mig. Så jag försöker mig på, att vara hurtig på alla sätt och märker inte hur jag verkligen, p.g.a. min överansträngning skaffar mig verkliga sjukdomar och då säger de åt mig, att jag får skylla mig själv, att jag borde förstå själv att så kan man inte hålla på sådär. Sen säger de åt mig, att om jag satt mig i den situationen, då får jag minsann också lära mig, att styra upp de här problemen själv, för tror jag att det är någon annan som ska lösa problemen för mig? Så jag går där och försöker vara hurtig och mår bara sämre, sämre och sämre för var dag som går.

Jag har permission och har åkt ut på landet och badar i en insjö. En äldre man kommer ner, med en temperaturmätare. Han säger att man mätt vattnet i den sjön i fyrtio år. Han säger också, att det inte finns någonstans i världen, som det är så bra att bada som i den här sjön. När han frågar mig vad jag håller på med, om jag har något jobb eller så, svarar jag att jag sitter inne på rättspsyk, eftersom jag har haft ihjäl en annan människa. Mannen tittar då lite förskräckt omkring sig och går då, helt plötsligt därifrån.

6

Så här står det i en utredning av Karolinska universitetet, om rättspsykiatrins historia under de senaste 3000 åren: 
” Inget nytt under solen 
samma temata 
samma konflikter 
samma argumentation
och pendeln svänger och vi med den 
Fisken förstår inte att uppskatta det omgivande vattnets betydelse.”
De som jobbar med dessa frågor, säger det alltså rent ut själva: ”Vi förstår inte vad det är vi jobbar med”. Vad man dock kan säga till deras fördel, är att de åtminstone är betydligt mer ärliga än den vanliga psykiatrin, de skulle aldrig påstå en sådan sak, även om mycket tyder på det, men det är väl helt enkelt som så, att rättspsykiatrin helt enkelt inte kan hålla in på en sådan reflektion, helt enkelt därför att man har som uppgift att sänka brottsstatistiken; den vanliga psykiatrin kan däremot hela tiden komma med nya behandlingsformer, som i vissa fall är en återgång till de gamla (som KBT) och hela tiden hävda att den nyaste formen är den bästa. Det ger åtminstone en fjäder i hatten, på den ledande forskare, som puttat ner den gamle från tronen och det ser alltid bra ut med lite förändring.

Nej, nu lät jag löjlig igen. Det lätt hänt, när man utifrån sin bitterhet, ska försöka sig på att försöka säga någonting positivt; jag kan helt enkelt inte det, för allting som har med denna världen är ingenting annat än elände.
Hade jag levt 1950, med det här besvären som jag har och inte minst det brott jag begått, hade jag troligtvis blivit tvångslobotomerad, men ja, vad är det för jävla tröst? Saker och ting är ju i vilket fall eländigt, hur man än ser det. Att vara tacksam för att inte vara utsatt för ett förtryck, är ju trots allt, ett ganska bra redskap, att trycka ner andra människor i halsen, för att skapa nya förtryck. 
Vad man dock kan säga är dock detta: 1940talets och 50talets tvångslobotomeringar blev en skandal, de problem som psykpatienter fick när den socialdemokratriska regeringen bestämde, att man skulle utskriva alla psykpatienter, oavsett sjukdomsbild, blev också en skandal. Den utförsäkringsprocess, som den borgerliga regeringen gjorde 2006 och åren där fram blev dock ingen skandal. Ändå kan man se en ganska tydlig koppling till självmord och hemlöshet efter den politiken. Det beror i första hand på två orsaker: 1. Vi skiter idag fullständigt i hur psykiskt sjuka och 2. Till skillnad från de förra fallen var den politiken, åtminstone på kort sikt, lönsam för samhället, helt enkelt därför att man satt dem i olika arbetsmarknadsåtgärder, som gynnade näringslivet.
Lägg också märke till att dessa två historiska fenomen skedde samtidigt: Att media, vid de åren efter 2000talets sekelskifte, konstant visade psykpatienter som samhällsparasiter hade också en stark inverkan varför den borgerliga regeringen just valde, att just ge sig på den gruppen: Vem bryr sig om en grupp blindgalna psykopater, totalutnyttjas av samhället, när det enda de tycks göra är att mörda och våldta? Så var den allmänna synen i samhället just då, direkt uppbackad av massmedia. Och folk i allmänhet tror på vad pressen talar om för dem.

Men jag antar att jag inte helt och hållet, bör tala högt om vad jag tycker och tänker. Tiden vi lever i kräver ju trots allt inte det; inte bara religiösa fanatiker är idag beredda på att lägga ens huvud på fat, för att man är man är allt för frispråkig, nej, de människor som vill ta ens liv är fler än man tror. De hittar alltid en ursäkt, för att man ska dö, när det i själva verket, enbart handlar om att ens ord, står i kontrast med deras egna intressen.
Det man i varje fall får hålla sig till, är sanningen. För om man inte gör det blir det problem. Då startas en inkvisitionspatrull och gör allt vad de kan för att ens huvud ska rulla; jag vet, för jag har ju trots allt redan var med om en inkvisition och då var mitt enda brott, att jag var sjuk. Men ja, kanske råkade jag säg saker under den perioden, som förvärrade min situation, men jag får väl helt enkelt bara slänga mig med det slitna begreppet: Jag är väl inte mer än en människa; även om Dr. Moniz, lobotomins grundare, mer menade att vi schizofrena liknade schimpanser.
I varje fall kan man i alla fall säg såhär: Runt 1998-2000 började en idé komma fram inom psykiatrin, att psykisk sjukdom inte alls berodde på några yttre faktorer, som kunde kopplas till samhället överhuvudtaget. Det berodde på en skada som barnet fick vid födseln. Arv och miljö kunde därefter helt sorteras bort. Sedan visade sig att detta inte stämde, att psykisk sjukdom visst hade att göra med hur omgivningen för ett barn såg ut, men samhället hade redan sagt sitt: Vi har inget som helst ansvar för dessa individers sjukdomstillstånd. Och i det läget kunde samhället göra vad de ville med dessa individer.

Ända sedan tisdagen i förra veckan har det kliat lite på ena sidan pungen. Jag är rädd att jag kan ha fått testikelcancer. Jag har inte vågat ta upp detta för min läkare. Jag antar att även du som läser detta, tycker det är irriterande att höra på. Jag antar också att du tycker det är väldigt jobbigt att höra om mitt första minne, när jag fick min första erektion. Den typen av detaljer kunde Rousseau gotta sig i, i sina bekännelser, men idag fnyser vi åt sådant, även inom den intellektuella världen. ”Sånt ska vi inte tala om”, säger de alla. Ja, just det, och i med den meningen så slutar demokratin.

7

Men jag rymmer ju från ämnet; det är ju ett brott jag gjort och det är ju det som jag ska berätta. För det är ju trots allt som så: en samhällelig angelägenhet, blir ju alltid mycket mer intressant om någon individ, har dött för den. 
Varje gång jag är i ett socialt sammanhang och berättar om det här, blir folk antingen förbannade, börjar retas med mig, ska ge mig en andlig tröst i en församling, blir oroliga eller går iväg eller så säger de bara rent ut: ”Hade jag gjort en sådant sak, hade jag inte talat om det för någon”. Ja, men nu är ju inte jag en människa, som kan hålla tyst om sådant här, så min berättelse måste komma fram.

Nå, vårt konsumtionssamhälle kräver billiga varor. Billiga varor kräver billig arbetskraft. Är arbetskraften dessutom gratis är det ett ännu större plus i kanten; så tänkte ”Sekunden”, när jag började att jobba för dem och så tänkte även det sängvaruhus, som jag sedan började jobba för. Jag var desperat; Försäkringskassan skrek att fick jag ingen lönebidragstjänst snart, så utförsäkrar de mig. Och jag ville inte gå på socialbidrag, för det var i mina ögon förnedrande.
Så någonstans hörde jag då, en liten fågel, låt säg en björkrast, som visslade i örat på mig: ”Sök jobb på Jysk”. Ja, nu var ju referensen med björktrast dum och fånig och även jag var dum, som inte insåg att ett sängvaruhus, av det slaget, inte tar emot någon på lönebidragstjänst; de flesta som jobbar i sådana här butiker, av storskaligt slag, är timanställda. Ganska få människor alls är fast anställda. En lönebidragstjänst på ett sådant ställe där man arbetar 50-75% är helt otänkbar, eftersom det är helt olönsamt. Men jag var som sagt desperat, så jag ramlade rakt ner i lejonets gap.
”Det är ju det som är bra med stora butikskedjor”, sade dock sängvaruhusets butikschef, ”för då kan man alltid hitta fler anställda.” Arbetsterapeuten nickade med och sade att det här skulle gå jättebra. Speciellt många anställda, var det dock inte på detta ställe; vi var på sin höjd sex stycken som jobbade i butiken, allt som allt. Jo, vi var sju stycken från början; en tjej som var med från början, fick dock sparken för att hon hade haft en misslyckad abort. Så då var vi sex stycken på stället. Fast vi var ju inte alla i butiken samtidigt, men det antar jag att ni förstår själva.
Min chef hade dock barmhärtigheten nog att ge mig en lapp med texten ”praktikant” på, som sattes fast med en säkerhetsnål på min blårutiga arbetsskjorta. Detta var för att kunderna skulle förstå att det inte skulle köra med mig. Det fick dock en motsatt effekt: Kunderna körde då med mig ännu mer, eftersom jag då ”inte hade någonting annat vettigt att göra”. Min chefs råd var då att jag skulle peka på min skylt och säga: ”titta här jag är praktikant”, men det hade jag alldeles för mycket stolthet i mig för att göra. Det är i sådana sammanhang, som min läkare säger åt mig, att jag lite grann får skylla mig själv.

Jag började i detta läge, att stänga av alla mina känslor, drack kopiösa mängder kaffe, slarvade med maten och rasade därför ofantligt i vikt; jag vägde vid detta tillfälle ungefär runt sextio kilo. Detta var Fredrik Reinfeldts ”arbetslinje” i praktiken; sjuka  människor skulle bara pressas ut, allt vad de kunde, innan de tills slut ramlade ihop och inte orkade leva mera.
Min läkare sade åt mig att jag var tvungen att själv säga ifrån på arbetsplatsen, min handläggare på Arbetsförmedlingen sade åt mig att jag skulle göra det lilla extra och hela tiden visa framfötterna, för att få ett jobb; min handläggare på Försäkringskassan sade åt mig att jag borde vara allmänt tacksam, att jag fick mina pengar överhuvudtaget. Alla människor gapade från alla håll och det var därför, som min mun började babbla på, vilket gav de upphov, till de sociala problem, som jag lite längre fram i texten ska gå in på.

Det är svårt när jag skriver om detta att inte bli bitter, att inte trycka ner läsarna i mitt eget elände, att bli osaklig och börja berätta, att den allmänna opinionen inte alls brydde sig ett skvatt om oss utförsäkrade, ens när vi slet ut oss både psykiskt och fysikt på dessa arbetsplatser; här i min hemstad, fick en lärare som blivit av med sin lärartjänst, efter att han nitat till en elev på käften, mycket större uppmärksamhet och stöd, än vi som arbetade under prekära former under en utförsäkringsprocess; ja, för den läraren lyckades den stora massan, att genomföra en demonstration, för de tänkte som så, att så här kan det inte gå till.
Så folk skrek åt mig från alla håll, från morgon och kväll; både i butiken, där hemma, på arbetsplatsen, på Försäkringskassan och läkarens enda råd var, att sitta med bägge fötterna stadigt på marken och syssla med fyrkantsandning: andas in, räkna till fyra, andas ut, räkna till fyra; och på vis skulle man på ett lugnt och sansat sätt, kunde hantera vardagsproblemen.

Jag är trött och känner att min bok drar ner mig ännu längre ner i mitt dåliga mående, än hur jag känner mig; ändå måste jag fortsätta att skriva. För jag anser att sanningen måste fram. Jag är en människa, som vägrar mig ställa mig i Jesus lilla skara och säga: ”förlåt mitt brott”, för det är faktiskt lågt. Även under min arbetsträning var de många som ville få med mig i Guds skara. Ofta snappade de upp mig, dessa gudsanslutna, och sade till mig att jag inte skulle känna sorg över mitt öde, för allting vilade ju trots allt i Guds händer. Ja, redan innan jag begått mitt första brott, ville de frireligiösa jägarna få mig att botgöra för mitt brott, redan innan något brott hade begåtts, men utifrån deras synvinkel, är vi ju alla födda i synd, så man kanske inte ska ta det hela så personligt.
Och i allmänhetens ögon, är just den psykiskt sjuke lik den religiöse i sitt sinne, helt enkelt därför eftersom hans hjärna inte tänker klart och de bägge lever i sin egna lilla värld. Man upprörs därför inte av att den psyksjuke, får Guds nåd istället för en säker inkomst, för de tänker att den psyksjuke ändå inte har någonting att leva för.
Jag tittar ut på de andra på avdelningen när jag skriver det här. En psykpatient vägrar att ta emot de piller, som läkaren vill ge åt honom. Så han tar sats, skriker och börjar att slå skötaren i huvudet. Skötaren trycker då ner psykpatientens ansikte i marken och skriker på hjälp. Psykpatienten skriker att han vill döda alla som är där inne och han börjar dregla ut för munnen. En annan patient står och skrattar men jag bara vänder mig om och fortsätter på min roman.

Vad många missar när de läser ”Processen” av Kafka, är att K.s omgivning hela tiden sätter honom i ett underläge, genom att ge honom dåligt samvete; hans meningslösa process, just det vi kallar ”det kafkanska”, är ett nödvändigt instrument, för att utnyttja honom. Vi människor förtrycks inte bara genom piskor och svärd, utan också genom tanken. 
För den prekära människan är detta vardagsmat; varje morgon talar man till honom/henne, att han/hon borde väl göra någonting, man säger åt vederbörande individ att han/hon inte bara kan förvänta sig att sig att bli försörjd o.s.v. och på vis kan man alltid ringa upp den individen och ber den om tjänster, för han/hon är alltid beredd att gottgöra sig själv, för den personen vill så gärna tala om för alla andra att titta här jag kan minsann jag med. Den prekära människans omgivning låtsas dock som att den inte förstår och fortsätter då, att pressa ut den människans krafter; det finns trots allt inget bättre slaktoffer, än en syndabock. Det har makthavare i alla tider förstått och så är det än idag.
Så eftersom det också är så att en människans största drifter är bekräftelsen, slet jag kanske ut mig mer än vad jag borde. Ja, men ingen vill ju bli förminskad; att människor ska tycka att man är värdelös. Ingen människa i hela världen, kan ju i långa loppet, leva med en sådan självbild. 
Och en annan sak är skammen: Att inge sina motståndare skam är alltid framgångsrikt redskap för att få makt över honom, helt enkelt därför i skammen innefattar det som motståndaren upplever som en njutning; däri ligger hans, så kallade mening i livet. Om man lyckats komma åt den punkten, kan man också på ett effektivt sätt förtrycka den individen. Jag är helt öppen och ärlig att samhällets apostlar lyckades övermanna mig i det fallet.

Men ja, nu tänker ni, att jag åter igen ska lägga in min brasklapp och säga, att så illa kanske det trots allt inte är, som jag står och säger. Men det kommer jag inte göra, för att vi är trots allt eniga om, att biskop Brask var feg, när han skrev i sitt lilla sigill, att han var nödd och tvungen, att avsätta överbiskop Trolle och detta har vi ju i Sverige i flera hundra år byggt upp vår moraliska uppfattning om.
Men att som fattig, stå rakryggad och säga sin mening, är ingenting som går hem, av vare sig högern eller vänster; det är bara som vi låtsas att vi tycker. I själva verket är den som sparkar neråt, åt invandraren eller vad det nu kan vara, som fyller våra ömma känslor. Hos honom, eller hos henne, kan vi känna sympati inför, eftersom han/hon är så tragisk och så dum och vi kan då, genom vederbörandes tafatta försök att hävda sin rätt, visa på samhällets misslyckande. En person, som rakryggad står och hytter näven i luften, så som vill att människor i den situationen ska göra, fyller oss enbart av förakt, för om personen då är så smart som han verkar, hade han aldrig hamnat i den situationen överhuvudtaget. Så ser tanken i samhället ut och därför kan det gå på ett annat vis, än att stöveltramparna stampar in valresultaten.

Nietzche skriver någonting i ”Bortom ont och gott”, att sanningen är för ädel, för att en enda person ska kunna ta sig ära av den. Han säger även att man hellre ska hålla sig gömd, än att dö för sanningen; ja, nu sitter jag själv bakom lås och bom och det är kanske just vetskapen, om att det inte finns någonting där bakom rättspsyks murar, som gör att jag lyfter upp, vad man nu kallar en sanning. Jag skulle aldrig annars aldrig dö för vad jag ser som sanning, eftersom historien visar oss, att sanningen lätt kan överbevisas.
Det konstnärliga självförtroendet, om konstnären är bra, är ju trots allt någonting, som klingar väldigt dåligt ihop, med det självförtroende, som funkar bra ihop, med hur vi lär oss hantera de sociala sammanhangen ute i samhället: En konstnär bör dels ha ett storhetsvansinne och tro benhårt, på det han ser och känner, men samtidigt radera bort sin egen roll i det hela och se sig själv i det stora historiska sammanhangen. Denna kluvenhet är svår och de är få som klarar av det; framför allt i våran tid. Men nu vet jag återigen, att jag låter som just den patetiska konstnärswannabeen jag absolut inte vill vara, så jag fortsätter min historia.

När man jobbar i en butik och hela tiden ska ta allting med ett leende, degenererar man tills slut i sitt mentala tillstånd, så det enda som finns kvar i ens huvud, är ett enda stort servicetänkande och man kan på så vis, förlora all sin kontakt med den verkliga världen. Det finns mycket som tyder på, att den person som arbetar med, att hela dagarna sortera överlakan och sängar, tills slut förtrycker alla de aggressiva sidorna hos honom själv, till den grad att det tills slut inte finns någonting annat, än aggressioner i hjärnan på den personen.
Jag antar att det var det som hände i hjärnan på mig, när jag jobbade på Jysk; jag blev en geléklump och en geléklump överlever inte, så geléklumpen måste bli aggressiv till sinnet för att överleva. Man kan säg att jag blev dunderklump. En klump i magen på mig själv.

Jag har i varje fall ända sedan sommaren på Jysk, haft svårt för soliga sommardagar. Allt får mig att tänka på när jag sprang där på butiksgolvet och förnedrade mig. Sol som lyser på asfalt är avskyvärt, därför hatar jag det. Och de fjärtar jag smög med, när sprang runt där med min blårutiga skjorta, har fått mig att avsky fisar. Bara ordet ”fis”, får mig att må illa. Man kan säg, att jag utvecklade neurotiska drag på Jysk, som de flesta människor utvecklar under tidiga barndomen. Så fasansfullt upplevde jag det.

Nej, nu överdrev jag väl igen. Jag har ju en tendens för det. Vad fan ska man göra då? Vad jag däremot kan säga, är att jag har blivit trött på att tala om min sjukdom för folk. Att tala om för dem, att nej, jag är ingen mördare än sexualbrottsling. Ja, nu har jag blivit det, men redan innan detta skedde, blev detta en del av min självbild: Jag blev en mördare innan jag begått ett mord.
Men tänk er också, att den enda ventil du har för ditt dåliga mående, är en psykiatrisk mottagning, där du aldrig någonsin får känna vrede, utan där varje vredesuppbrott, skulle konfronteras med att läkaren säger nu: ”Nu ska du vara lugn och andas ut, räkna till fyra, andas ut, andas till fyra”. Ni kan tänka er vilka hatiska tankar, som gror i en människas hjärna, efter en sådan behandling.
Men allt det här förnekar man överallt idag; kan vi på kort se mindre sociala problem bland pyskiskt sjuka och om det framför allt, på kort sikt, minskar våldsbrottsligheten hos människor med psykiska problem, mörklägger man ifall dessa åtgärder snarare förvärrar den psykiskt mående, snarare än att de förbättrar. På samma sätt mörklägger man, ifall det ökar rasismen i samhället att om man under terroristbekämpningskampanj, ber alla samhällsmedborgare att vara extra vaksam på individer som verkar misstänkta, så länge terroristbekämningen enligt säkerhetspolisen blivit verksam. Man mörklägger också, den fjärrstyrningkabel man satt in i hjärnan på mig från Rymdstyrelsen, för att se om de tankar jag sitter inne med, kan vara till hot mot den allmänna ordningen.

Idag ska var och en vara entreprenörer. Även om de är pykiskt sjuka och är på en arbetsmarknadsåtgärd, för att behålla sitt sjukersättning. Du ska inte bara stå och jobba, och tycka att det är en samhällsuppgift, du ska verkligen låtsas att du älskar att göra det. Men ingen människa älskar att stå och balansera på en fåtölj och sätta upp ett draperi, så varje person, som går in i den arbetsuppgiften, låtsas att de gör det; vi hjärntvättar våra hjärnor att vi gillar saker vi inte gillar. Man kan fråga sig vilka tankar, som ligger bakom dessa tankar. Samhällen som ljuger sina medborgare rätt upp i ansiktet, har ju i regel en annan agenda än vad som sägs, i sitt ljugande. Historien visar ju just det.
Men denna självförljugenhet, som entreprenörsamhället dunkar i en, gör en självförljugen, när man dag ut och dag in, ska visa upp sig själv, göra reklam för sig själv, visa andra hur bra man är. Jag kände det, dag ut och dag in, hur jag ljög för mig, hur jag sålde min integritet för att överleva. Det är nästan det jag skäms mest över denna tid.

8

21 augusti 2016. 
Det har regnat inatt och regnmolnen hänger över hela himlen. Spelar ändå ingen roll, för jag får ändå inte gå ut; min permission drogs in i förra veckan, efter ett bråk jag hade på stan. Man säger att jag har starka våldstendenser som måste bearbetas. Det sade man till mig redan som barn. Jag har försökt mig på att lugna ner mig genom, det gick i nästan tjugo år, ja 10-15 i varje fall, men som man säger, det är svårt att lära en gammal hund att sitta. Men eftersom jag är klassad som mentalsjuk låter man mig gå igenom potträningen hela livet. Vi psykpatienter ska ju göra det, har psykiatrin bestämt. 
Sitter och tummar lite på armstödet på stolen och tittar på plastblommorna, som står uppställda på bordet i en kruka, jämte ett exemplar av skvallertidningen Hänt  extra. Jag läste nyss på en tråd på något forum på nätet, att Dostojevskij var en protofascist, eftersom han inte skrev i ”Brott och straff” rakt ut, att han tog avstånd från Raskolnikovs brott; så lågt ner i vårt mentala tillstånd, har den moderna människans kommit. Jag undrar hur min bok kommer att tas emot av den trångsynta publik, som idag finns i landet, eller om den kommer tas emot överhuvudtaget?
Min blick vandrar mot den vita glasdörren i hörnet i rummet, samt på den yuccapalm, som står i en stor trälåda, jämte dörren. Kommer jag någonsin komma ut härifrån? I tidningarna skriver de just nu, om det stora hotet från Ryssland, men det har vi ju hört förut; vårt stora rysshat i Sverige går ju tillbaks till 1600talet, även om vi inte vill erkänna det för oss själva. Gammal skrockaktig nationalism hör ju till andra länder och inte oss, för i vårt land tror vi på inkludering och inte exkludering; ja, jag märkte det under min tid som arbetstränare. Rent skitsnack är vad det är.

Vi lever i en värld, som blir allt mer ful, med all reklam och smaklös arkitektur och där var och en, för att stå ut i denna fulhet, ska ha sitt eget lilla smultronställe, för att kunna stå ut i tillvaron. Jag hade inget sådant smultronställe, för jag var jagad av samhället dag ut och dag in. Jag satte en vecka på mentalsjukhus under min utförsäkran. Det var det lilla andrum jag fick. Sedan skulle jag ut igen och bli jagad.
Och vi ska belönas oss; det är också en tanke som ligger i tiden. Var dag, efter arbetsdagens slut, ska vi sitta där framför TVn, titta på någon halvkass deckare, trycka i oss en påse lösgodis och känna, att vi är värda detta . Och sedan inbillar vi oss att det är belöningen som skapar oss, men det gör det inte. Vi skapas inte heller att våra böcker eller den musik vi gillar, utan det som skapar oss är asfalten på vägen ner till jobbet, med alla dess ogräs som stickar fram ur den; på vägskyltarna, lyktstoplarna, på den stora varuvagnar vi lastar upp varorna på butiksgolvet, på vårt lösenord till kontokortet, som vi var dag matar in i butiken. Det är sådana saker vi formas av. Men det har vi för länge sedan förträngt.

Sitter här på avdelningen och läser ”På marmorklipporna” av Ernst Jünger.  Jag blir helt plötsligt väldigt trött, så jag lägger ifrån mig boken och tar upp den vita kaffekoppen, som står på bordet; kaffet har redan kallnat, men tvingar ändå i mig det, för jag behöver det koffeinintaget, för att stå ut. Jag tittar på de nerdragna persiennerna och stirrar sedan på papperskorgen i rummet, som börjar bli helt överfull. Jag hör ett ”pling” från mobiltelefonen. Jag går dit och kollar: ”Du har fått ett nytt ljudmeddelande”. Det kan jag inte öppna på min mobiltelefon, för jag har inte den funktionen. Jag går tillbaks till sängen och trycker huvudet ner i huvudkudden
Jag börjar också tänka tillbaks, jag gör ju hela tiden det, och funderar på hur har jag mentalt förändrats kring allt som hänt? Både och före, att jag tog en annan människas liv? Varje dag går jag runt och grubblar på det, men jag får inget svar. Kanske kommer jag aldrig att få ett svar på den frågan. Kanske är jag för alltid dömd, att aldrig mer få reda på vem jag egentligen är, eller vem jag nu har blivit; kanske är det just det som är mitt verkliga straff, vem vet?
Jag går framåt här i korridoren och avskyr de andra patienternas blickar och vi alla likadana: vi hatar alla här varandra. Ingen av oss kan stava till ordet solidaritet; vi känner oss bara, som boskap som tryckts in på ett oss samma ställe. Det inte ens någon här, på detta ställe, som orkar sig på att gnälla på det där med ”systemet”; det är vi alla alldeles för trötta och uppgivna för.
Men vi hatar läkarna och skötarna, och på deras beteende, så tyder det på att de även hatar oss. Och vi skäller på dem, skriker åt dem att dra åt helvete och de brottar ner oss, sätter oss i spännbälte, trycker en spruta i armen på oss. Ja, allting här är så långt ifrån TVprogrammet ”In treatment” man kan komma. ”Ill treatment” snarare.

På sociala medior för något år sedan drogs det fram en bild av 1980talet i Sverige, som en tid där man kunde lämna barnen på barnkalas, utan att man riskerade att någon galning högg ner dem. Själv minns jag den här tiden med pedofiler, som stod vid stängslen vid daghemmen, för att prata med småflickor; en tid då vi dagisbarn  hum-hum:ade i lekrummet då inte fröknarna tittade på och där örfilarna fortfarande ilade fram i klassrummen och även på dagisplatserna. Detta är ingen politisk anklagelse mot Folkhemmet, utan ska istället leda fram till det jag nu ska börja tala om.
Ja, jag ville ju prata med någon om detta, för det grävde in sig i min hjärna där jag stod där och packade upp resårmadrasserna på Jysk; men de enda min läkare sade om det, var att jag var vuxen nu och skulle inte gå runt och gröta mer mig i min barndom. Så jag började istället babbla på med folk på stan, bland mina arbetskamrater och då började de babbla på inför mig. Om sina problem och vad de varit med om och då hade jag helt plötsligt inte längre mina problem att handskas med, utan tusen andra problem och upplevelser, av människor som jag inte ens kanske kände. Ja, många av dem kände jag ju inte. Och det började då bli snack här i min hemstad, att jag var en bra lyssnare och fler och fler människor började då vända sig till mig och tala ut om sina problem.
Och man sökte upp mig, på mitt eget arbete och började beklaga sig och prata ut, och man fick även höra att jag skrev lite där hemma, för det skröt jag med, för att ingen skulle tycka att jag var värdelös; och då började de söka upp mig av den anledningen, för att där få mig som en form av recensent till deras egna alster. Och när jag sade, att jag inte alls var intresserad av det, utan hade fullt upp med att göra vad jag borde, för att överleva, vad jag arrogant och finkänslig och de blev det ännu värre, framför allt när det kom fram att det minsann var jag som hade börjat beklaga mig och sedan dragit mig ur för att inte lyssna på andra; då kom från alla håll, ja de verkligen gick in för det och skulle läsa saker för mig, bara för att jävlas med mig. Ja, vissa började skriva ner de här berättelserna, jag tror inte alls de hade några konstnärliga ambitioner från början alls, bara för att läsa upp dem för mig, för att se min reaktion. Så höll folk på.
Sedan gick sladdret bland mina arbetskamrater: Att jag inte hade något liv, eftersom jag bara stod där och lyssnade på alla dessa patetiska människor, som berättade de här sakerna för mig eller att jag troligtvis var homosexuell, eftersom jag på ett så fjolligt sätt, hela tiden skulle vräka ur sig om mina problem, för så löjlig ska inte en vuxen man vara. Ja, så höll det på.
Och sedan gick det ju som det gick, tills slut kunde jag inte längre kontrollera den frustrationen jag hade inom mig, så kniven slant över den stackars mannen, så hans hals blev uppskuren. Det var inte med meningen, det kan jag lova er, men det var den uppfattningen alla hade. Mina arbetskamrater brottade ner mig, höll fast mig på marken, skrek åt mig och ringde sedan polisen. 
När de sedan om, alltså polismännen spottade de mig i ansikten och slog mig, det var ingen människa som brydde sig ett skvatt om det, jag var ju en mördare och sådana skulle man inte dalta med. De hade kunnat slå ihjäl mig där på brottsplatsen utan någon annan människa hade brytt sig överhuvudtaget.
Sedan kom förhör och jag hamnade i tidningen. Ja, det var ju knappast av en trevlig anledning jag hamnade där, det kan jag ju inte säg; jag är ju knappast stolt över vad jag gjort. Läktaren i domsalen var full av människor som hatade mig och som skrek saker åt mig, när jag skulle framföra mitt ord. ”Tycker du att samhället ska hjälpa sådana sjuka människor som du?”, skrek de, och när jag då skulle förklara att jag minsann också jobbat och gjort rätt för mig, dunkade domaren klubban i bordet och sade att alla skulle vara tysta i rättssalen och hålla sig till sak.
Jag undvek att läsa tidningar under den tiden eller att söka på mitt namn på internet, men tydligen gick det heta diskussioner på Flashback, under rättsprocessen om polisen inte borde ha skjutit mig på plats, om jag verkligen hade rätt att leva; ja, så sade man faktiskt. Man undrade också vart samhället var på väg, när han sådan här ensam galning, kan ge sig på en gammal man och där det enda straffet en sådan person ska få, är rättspsykiatrisk vård. Man talade att istället så borde man hänga sådana som mig och att daltet av mig, var ett led av samhällets fördärv. Ja, dessa ord använde man om mig under den här tiden och det finns de som fortfarande tycker så om mig.

9

Jag sitter på avdelningen och ser hur regnet öser ner över fönsterrutor. Jag vet att jag inte är en bra talesperson för min grupp; de som lever efter principen att alla psykiskt sjuka är ett gäng mördare, har trots allt fått vatten på sin kvarn, med en människa som mig. De skulle under inga som helst villkor lyssna på argument, som att de flesta psykpatienter använder inget våld överhuvudtaget, för de säger finns det en liten skara, ska man rycka ut skiten från roten. Den attityden är det faktiskt som gäller ute i samhället idag, även om vi här i Sverige vill hela tiden vill visa upp som representanter av det öppna samhället.
Ibland klandrar jag även mig själv för samhällsutvecklingen efter den här tiden. Jag tänker, att hade jag aldrig begått detta brott, skulle den politiska vändningen i Sverige blivit en annan; vi hade övergått till ett solidariskt tänkande i landet och de blåbruna tendenserna hade aldrig varit så stora som de är nu och Sverigedemokraterna, hade då under inga som helst villkor haft 15% väljarstöd bland svenska folket. Men mitt förnuft säger att det inte är fallet. Det är återigen min överdrivna humanism, som talar inom mig.
Det finns en så stark opinion i Sverige idag, mot alla störande element i samhället, att de mycket väl, hade kunnat klubbat igenom för ett nytt världskrig. Jag vet att det är en form av elitism att hävda en sådan sak, men när man efter dessa år har sett den svenska folksjälen mitt i vitögat, utan dess sminkade idealism, är detta ett ganska sorgligt faktum, som jag inte kan bortse ifrån.
Men jag går fram här på avdelning, släpar mina fötter efter mig och hatar allt och alla. Ni får ursäkta, men jag inte rå för det. För hur det än är: Vem älskar mig? Ja, det skulle vara kyrkan då, men de älskar mig just av den anledningen, att jag är en usel samhällsmedborgare, som kan vända sig till Gud, för att be honom om hans nåd. De sociala faktorerna bakom mitt brott, de ekonomiska motiv som låg bakom de arbetsmarknadsåtgärder jag var satt i bryr det sig inte om. För i deras värld är vi alla födda i synd och att hävda sin egen rätt är inte ödmjukt, för då vänder man sig mot hela världsaltet.

Men jag är inte ödmjuk när jag skriver dessa rader. Jag är tvärtom avskyvärd, förfärlig, det är nästan värre än de brott jag gjort. Men jag måste vara ärlig mot mina läsare och den ärlighet jag känner är idag ingenting annat än bitterhet. Och det är utifrån det hela min berättelse slutar.
-Joel Abrahamsson

Urbans berättelse del 1.


                    1
Jag tillhörde en av de utförsäkrade; det var det som lett mig till mitt brott. Jag ville inte mörda denna här mannen, men att ständigt lyssna till människor, samtidigt som jag försökte göra min samhällsplikt, tog denna människas liv. Jag beklagar det. Min arbetsträning, som det hette, för jo vi som var utförsäkrade var tvungna att jobba för att behålla vår ersättning, var på en sängvarubutik. Jag skulle sköta mitt jobb, alltid vara alla kunder till lags - även när de skällde på mig, under en livssituation att jag inte visste om svenska myndigheterna skulle kasta ut mig på gatan eller inte; var det då så jävla konstigt att jag ballade ur?
Ja, ursäkta nu svor jag igen; man bör ju inte göra det när man skriver en skönlitterär text. Detta är ju trots allt mitt testamente; mitt enda förvar för omvärlden, för mitt brott. Jag antar att hur jag än vrider och vänder på denna historia blir jag aldrig förlåten, för mitt i denna högteknologiska värld, har folk slutat att sätta sig in i andra människors sätt att leva; i varje fall de fall som jag tillhör: mördarna. Inte fan vill man leva sig in i en sådant öde. Det är ju trots allt lättare att döma än att tänka, jag tror Jung har sagt det. Fast jag har ju aldrig läst Jung, men jag har ju tänkt. Allt för mycket faktiskt. Särkilt sen jag fick min dom.

Man ska inte klaga, Gud vad jag lärt mig det; att hålla käften när man åt sin blomkålssoppa, att inte gråta när man slogs på skolgården, att inte klaga för att man trots allt hade det bra, att alltid tänka i banan: varför skulle världen vara grönare på andra sidan fältet? Ändå har jag flera gånger tänkt: varför skulle den inte vara det?
Men jag får väl åter igen gardera mig psykologiskt: Naturligtvis är det bra att man lär sig äta blomkålssoppa som barn, naturligtvis är jag inte ensam om att inte lärt mig att inte gråta när jag slåss och naturligtvis är det naturligtvis lika vansinnigt att alltid påstå att gräset är grönare på andra sidan än att inte påstå det; jag talar naturligtvis om känslan och inte tanken. Och om jag inte gjort den här brasklappen, då vet jag av erfarenhet att läsaren gör allt vad den kan, för att komma åt min integritet; letar fram någonting jag känner att jag mår bra av och ställer mig mot väggen och säger att jag borde skämmas som klagar, när jag har det så bra. Det finns ju trots allt en hel del tilltänkta inkvisitörer i landet, helt beredda att skapa nya fascistoida system, här och nu.
Men detta är ingen berättelse om ett barns uppväxt, det är en berättelse om mig och ett brott jag begått. Man låter ju helt enkelt inte sådana som mig tala till punkt så ofta, i varje fall inte om de tillhör min generation. Hur många gånger har jag inte fått höra frasen ”det handlar ju bara om dig”, när jag någon gång tagit upp mina erfarenheter inom psykiatrin eller olika former av arbetsmarknadsåtgärder? Men nu handlar ju inte bara om mig, utan detta är en personlig erfarenhet, som jag delar med många andra människor och detta är därför en angelägenhet för hela samhället. Min tystnad är därför en samhällsfara och det är därför min förbannade plikt att tala om dessa saker. Oavsett om ni vill det eller inte.

Men jag kanske ska presentera mig. Jag heter Urban. Föddes 1979 i en kommun, som är vad man kallar en tillväxtkommun. I en sådan kommun gör man allt för att maskera bort människor som mig; fattiga sinnessjuka människor ska man helst inte prata om och heller inte lägga några pengar på. Jo, jag vet att det är så.
Jag har nu, när jag suttit här på häktet, läst ”Prekariatet, den nya farliga samhällsklassen” av Guy Standing, men har väldigt svårt, att på vilket sätt ett begrepp som ”prekariat” hjälper mig, i det tillstånd jag är i, även om jag är fullt medveten om att jag tillhör denna samhällsklass. Någonstans är det ändå som Engels, sade om Thomas Müntzner, att en människa, som företräder en samhällsklass, som ännu inte är redo för ett politiskt uppvaknade, är dömd att förlora och det är väl i det stadium jag är i just nu.
Men vad jag har tid med, är att samla mina minnen; det krävdes ett dödsoffer för att göra det. Så därför kan äntligen tänka igenom allt, hur det väl började och sådär, så därför har ni här min historia, om ni nu vill lyssna. Men vi skippar barndomen:

”Det kommer alltid att finnas galningar och jag är väl en sådan”, tänker jag när jag stirrar ut genom rummet på psykiatriska mottagningen; rummet är målat med beige färg på vit tapet och jag ser på fönsterna, de ena har persiennerna nerdragna och genom det andra fönstret - som har persiennerna uppdragna, ser man en rönn på en gräsmatta på en innergård. På skrivbordet står en dator, ett inramat foto på psykiatrikerns familj samt en telefon. Och runt om på väggarna står pärmar med sjukhusjournaler. Ja, året är 2006 glömde jag att säga. Jag berättar alltså vad som hänt för tio år sedan. Det kan ju lätt bli ett missförstånd.
Det är KBT vi sysslar med min psykiatriker och jag. Att sitta med rak rygg och tänka på sin andning och sånt. Och när arbetsterapeuten från kommunen sitter med i rummet, är min psykiatriker så nöjd med mig att hon säger:
  • Simon är en mönsterelev inom psykiatrin.
Att planen är att jag ska bli frisk har ingen dock tänkt på. Arbetsterapeuten hakar då in och säger:
  • Men åren går och Urban måste ha ett riktigt arbete.
De vet att jag skäms för att jag inte jobbar, för ”det ska löna sig att arbeta”, som tidsandan säger. De vet också, fastän de inte säger till mig själv, att folk kommer fortsätta att förakta mig, när jag jobbar och när de pressat ur alla krafter ur mig, blir jag åter sedd som en samhällsparasit. Men nej, det säger de inte till mig. Utan de (eller min handläggare Ronny) säger:
  • Jag vet ett bra ställe, som skulle passa Urban utmärkt; ”Sekunden”, tror jag är vore ett utmärkt ställe för Urban. Där kan du känna dig på hur det är att jobba.
Sekunden är en matvarubutik och min hemstads största arbetsplats. Anledningen till att butiken heter just Sekunden”, är att allt ska gå så snabbt att handla där, man ska så fort som möjligt få hjälp av personalen och de ska aldrig vara långa köer till kassan. Alla i min hemstad talar väl om Sekunden, för att allting är så billigt där. ”På Sekunden”, brukar folk säg, ”där är det fan billigt”. ”Ja, och där är ju så fräscht”, kan en annan person säg, ”inte så skitigt och äckligt, som det kan vara i andra butiker”. ”Ja, det är fantastiskt hur utvecklingen gått framåt”, hakar en tredje person in, ”det är nästan synd att vi inte förstått hur bra vi har fått det”.  
Och sedan fortsätter diskussionen om hur bra Sekunden och hur just Sekunden är en mönstermodell för hela samhällsutvecklingen. För om Sekunden är bra, måste väl rent av allting annat vara bra? Allt som stör idyllen med Sekunden ska krossas, för det som är bra för Sekunden är bra för oss.

När jag väl började jobba på Sekunden, kände jag helt plötsligt att jag fått en uppgift i livet, att jag var normal. Och även om jag, på ett eller annat sätt, visste att chefen ljög när han sade åt mig och arbetsterapeuten, att jag mycket väl kunde få anställning till hösten, kände jag lycklig inom mig, för nu hade jag en uppgift i livet.
Den första dagens uppgift var att fylla på varorna själv. Jag går då ut i den stora butikslokalen, med de stora långa pallhyllorna på sidorna, med varor och tar en vagn och springer runt, för att fylla på varorna på hyllorna. Sedan är det lunch och sedan måndagsmöte. Chefen säger att vi alla kan vara tacksamma idag, för vinstmarginalen har gått upp 110 % denna vecka, så vi kan vara riktigt stolta över oss själva. Sedan på eftermiddagen kastar jag i uppskurna kartonger, som förpackningarna på de varor jag tidigare på plockat fram har varit förpackade i, i pappersmaskinen; chefen säger att det är väldigt viktigt att jag inte trycker ner kartongen med handen med full kraft, för då kan jag själv åka ner i kvarnen. Klockan fyra går jag slutligen hem.
Dagen efter ber en av förmännen mig, att ta hand om en praoelev, som är tolv år. Praoeleven springer runt och leker och jag skriker åt ungen, men den lyssnar inte. Jag får lust att slå till ungen, men det kan jag ju inte göra. Jag börjar redan då känna en otrolig frustration på att vara på det här stället.

2

Tio år senare:
Idag har jag haft ett allvarligt samtal med min läkare. Jag har haft oralt analsex med en annan kvinnlig patient. Läkaren säger att jag är här för att avtjäna mitt straff och ska då inte syssla med den typen av intima förbindelser. Han säger också åt mig att jag är manipulativ och att jag utnyttjar min brottsliga handling, som jag tidigare gjort, för att imponera på henne, enbart för att ha sex. Tills slut ryter han till och undrar vad det är för pervers jävel, som vill trycka in sin tunga i någon annan människas analöppning; jag har inget vettigt svar på den frågan.
Sedan efter en stund lugnar han ner sig och säger, att jag och hon ska hållas avskilda resten av tiden vi sitter inne här och att jag för en tid ska sitta i isoleringscell. Han frågar sedan vad jag håller på med och jag svarar att jag håller på att skriva en roman om mitt brott. ”Kan man få läsa?”, frågar han då, varefter jag svarar: ”Nej.” 
Min läkaren vrider sig då bort, tittar upp mot taket och vänder åter igen blicken emot mig och svarar: ”Ja, jag kan ju inte tvinga dig.” Sedan är mötet slut.

Platon ville införa särskilda bordelldagar, där alla samhällsmedborgare skulle knulla runt, där sedan staten skulle kunna plocka ut barnen, på särskilda institutioner, varefter man efter barnets uppväxt skulle se vilken yrkesroll, den individen i vuxen ålder skulle få; Rousseau brukade springa runt på ett torg och visa sitt kön, vid en brunn i en schweizisk by i början av 1700talet och Heidegger, tills sist sade, att om man bara utgick efter begreppet varat och inget, kunde man lika gärna värdera en elefant i Indiens djungel med en kemisk gasutveckling på planeten Mars; av allting jag läst genom åren är det enda jag just nu minns, medan jag ligger här fastspänd på en brits i en isoleringscell på Psyk. Jag hade troligtvis kunnat använda mitt skrivande, till att skapa en blogg med den typen av vetande och hade jag även ansträngt mig tillräckligt väl, hade det kunnat bli en debattartikel i en svensk kvällstidning. Men jag föraktar den typen av skrivande och anser det dessutom vara dålig smaka, så jag låter bli; det finns trots allt gränser även för mig.
Min hjärna är trots allt helt fucked up och det kommer ta 3-5 arbetsdagar innan den lyckas läka ihop igen, if you know what I mean. Att jag överhuvudtaget börjar blanda engelska och svenska är ett sådant exempel, ett annat att hjärnan konstant cirklar till min tid, som arbetstränare på Sekunden: 
De andra som jobbade där föraktade mig; det upptäckte jag hela tiden, men det var nog ändå som att jag förträngde det. Jag ville nog helst se det som att de också gjorde sitt jobb och var på samma nivå som jag, men någonstans förstår jag nog, att det i dagens läge finns olika gradskillnader även inom vad som kallas för fattig. Den ene föraktar den andre, som föraktar den andre; jag har själv alltid, aktivt sökt mig från den sortens hierarkier, men ibland tänker jag att det var just därför allting gick åt helvete för mig. Att släppa taget, infoga sig i sin lilla roll, hata och förakta de man SKA förakta, att inte ifrågasätta, att ha sin lilla privatekonomi och bygga hela sin politiska uppfattning på den, o.s.v., o.s.v… Men de historiska erfarenheterna av när hela befolkningen dras åt en sådan utveckling och det egentligen inte finns något större intellektuellt ifrågasättande, ja, det har varit fullständigt förödande. Jag fördömer inte de andra på Sekundens fördömande mot mig, men jag tycker ändå de sitter inne på ett väldigt lågt beteende.
”Jag gick inte att prata med”, var en av de åsikter som florerade på arbetsplatsen. Men ja, det är ingenting jag dömer dem för, men att de alla visste om att jag bara blev utnyttjad på min arbetsplats, utan en enda gång nämndes för mig, det kan jag inte förlåta dem för. Men den dagen när jag slutade jobba där, efter sju kämpiga månader, var det en tant som inte kunde hålla inne det längre: ”Det kommer att ta in någon ny här nästa vecka. Så gör de hela tiden.” Det hon menade var någon som jag, en arbetstränare eller liknande praktikant från Arbetsförmedling, som inte Sekunden betalade en krona för; Sekunden hade lagt hela spelet som system. Det var därför de hade så låga priser i sin butik.
Redan på våren slog det borgerliga blocket rekordhöga siffror och i deras valkampanj var just nu den typen av människor som jag största målgruppen, för vilka de då skulle bekämpa: de som gick på någon form av försörjning från staten. Den här politiken hade just då faktiskt väldigt stort stöd av den allmänna opinionen i Sverige: En av förmännen på Sekunden, satt och skrattade åt en artikel i en kvällstidning, som handlade om en tjugoettårig kvinna, som blivit utbränd från sitt arbete. ”Ja, jag kanske också blir utbränd snart. Jag har det inte lätt, när jag kollar igenom alla apelsiner varje morgon”. Och fortsatte med: ”Vilka är det som betalar det? Det blir ju vi skattebetalare, som får stå för den notan.” Och han avslutade med: ”Bit ihop och jobba, för helvete.” 
Redan då på våren, var det borgerliga stöden så starkt i Sverige, att Arbetsförmedlingen hotade med att det mycket väl kunde vara så, att jag kunde bli utförsäkrad i höst. Detta förvärrades av det faktum, att min psykiatriker gjort ett utlåtande, att min arbetsförmåga låg på 75%, eftersom jag just arbetade på den nivån på min arbetsträning. Chefen för Sekunden förhalade dock i det sista om det fanns någon möjlighet att jag kunde få en anställning där. Och när det till sist var dags, bad han mig att komma in på sitt lilla rum, som låg jämte lagret. Han satte sig sakta ner på sin fåtölj och sade:
  • Urban, vi alla gillar dig här och vi tycker du är bra här som praktikant, men inte som vad den nu var…
  • Att vara här som en lönebidragstjänst.
  • Ja, precis! Som en lönebidragstjänst.
Motivationen var att jag ibland, kunde ”leva i min egen lilla värld” och att jag då inte var tillräckligt effektiv. Sista arbetsdagen frågade han mig tills slut hur många dagar som var bestämt, att jag skulle ha min sjukersättning kvar och när jag då sade , jag hade två månader kvar, satte han igång och tjatade och försökte övertala mig, att jobba två månader till på Sekunden, som arbetstränare. När jag då vägrade, gav han mig då en rabattkupong på 500 kronor, som jag kunde handla för på butiken, som tack min arbetsinsats. Jag plockade ut ett strykjärn + köttfärs för kupongen, resten tog jag ut i kontanter.

Ja, jag vet vad ni säger: Han är inte objektiv, han låter sin bitterhet ta över, ska man göra en bra politisk analys bör man kunna se framåt och även förstå att det är betydligt fler människor än jag som har de här problemen. Men ska man vara ärlig: Jag har mördat en annan människa; det finns överhuvudtaget ingenting i min politiska analys, som någon svensk person idag skulle ta i med tång i och med att jag gjort det här brottet. Folk kommer inte att bry sig. De vill alla ha en mordhistoria och det är väl då det just det, som jag kan ge dem. Låt mig sedan lipa ut allt vad kan, om den här världen, för så mycket mer underhållning än så finns det inte på den här fångavdelningen.
Men om jag ska lipa ut mer: Jag blev sjuk långt tidigare, när jag var nitton år; jag levde i ett dysfunktioniellt förhållande med en tjej, dödsfall i familjen, bråk i familjen och så var då det ”jobbet” på Beav, som är en förkortning av Bemanning-av-tjänster. Mina arbetsuppgifter var där att tömma bajamajjor, skyffla bort tång från stranden, rensa bort gräs från refuger vid stadsvägarna med en morakniv, fylla på sågspån vid elljusspår, skyffla grus och makadamm o.s.v. Min lön för arbetet var 1800 kronor i månaden. Hemmavid blev det hela tiden bråk och tills slut bröt jag ihop, för det funkade inte mer. 
Jag fick först gå hos en psykolog, han var helt värdelös; han moraliserade över mitt sätt att leva och sade till mig att jag borde skärpa till mig. Det där hade jag kunnat tänka ut själv. Och sedan satte de sladdar i huvudet på mig, för att mäta hjärnbalansen. Fick sätta ihop klossar, fylla i formulär om jag hade sexuella tvångstankar, svara på frågor om moraliska dilemman för att se hur jag själv hade reagerat i de olika exempel de visade fram, sitta på dagcenter och skära i en träbit. 
Och redan ett år eller halvår efter jag sökt hjälp hos Psyk fick jag träffa den där jävla arbetstränaren Ronny. Jag började då jobba på Transportgruppen, som var en arbetsplats inom kommunen, där de satte ihop psykiskt sjuka ihop med förståndshandikappade för att flytta bänkar och liknande, och även under entreprenad, hjälpa andra människor att flytta. Jag kom ihåg att det var väldigt svårt att prata med mina andra arbetskamrater, eftersom de led av dawn syndrome.
Sedan höll det på, med arbetsträning efter arbetsträning, och mitt i all denna röra, var det en psykiskt sjuk person som högg ihjäl utrikesminister. Då blev det ett jävla rabalder och jag fick då dagligen stå tills svars för min egen existens. Och ju mer gnället kom, desto mer ansträngde jag mig, för jag ville ju verkligen visa, att jag inte vara en sådan som alla sade att jag var; jag var ju trots allt en arbetsam människa; och våldsam? Nej, jag slog på skolgården som barn och som tonåring, men sedan har jag hållit mig i skinnet. Men det räckte inte, utan det visste på förhand vem jag var; jag hade dubbla personligheter, så ena stunden kunde jag var trevlig och hjälpsam och i nästa stund kunde jag ha ihjäl folk. Det är väl bara så tragiskt att de just nu har fått sina fördomar besannade av mig. Eller om de nu helt enkelt fått någon helt annan minoritet att hacka på; ja, jag vet jag?

Allting är så rörigt när jag ligger här; barndom blandas med ungdom till vuxen ålder. Jag kan  överhuvudtaget inte hålla reda på någonting. Det är som all tid är exakt samma sak, för så ligger det till; vårt förhållningssätt, att vi mycket väl, t.o.m. i känslan, känna skillnaden mellan, när Romarriket var, eller när barocken var, när första och andra och tredje riket i forna Egypten var. Att allting detta är i exakt ordning, såsom vi tänker oss en rak linje, från början tills slut. Vårt eget minne, av våra egna upplevelser, är det dock annorlunda med.
Jag måste dock säg att mitt eget förnuft sviktar när jag ligger här; jag har sett onaturliga saker, som häxor, trollkarlar, människor med djurhuvuden o.s.v. Men det tråkiga med mig, är att jag förhåller mig rationellt till mina egna vanföreställningar: Jag ser dem, men är ändå fullt medveten om att det jag ser är bedrägligt. Jag är med andra ord, en fruktansvärt tråkig människa.
Men tidens anda är tråkig, eftersom den aldrig tillåter folk att balla ur. Varenda sekund ska man säga konstruktiva saker, som ändå inte är tråkiga, men som ändå inte egentligen har något större värde och denna trevlighet och viktighet ska vi spy ut 24 timmar om dygnet, i varje socialt sammanhang och Gud nåde den som någon gång råkar säga någonting jobbigt, någonting tråkigt, någonting äckligt, någonting ointressant: ja, den människan går helt enkelt inte att prata med. Och hela den nya psykiatrin, den kognitiva avdelningen, lär ju folk att de måste skärpa sig, de som talar tråkigt och ointressant, för om de fortsätter prata på ett sätt, som ingen annan människa vill prata med dem om, ja, då blir saker och ting mycket värre. Då hamnar de i situationer där andra människor dömer dem och de bemöts på ett sätt som gör dem ännu mer sjuka och så kan vi inte ha det!

Här på avdelningen finns folk som sitter inne för alla möjliga sorters brott: Dråp, misshandel, rån, sexuellt ofredande med mera. Vi har egentligen ingenting gemensamt med varandra, än att vi alla sitter på olika sorters brott och det är utifrån det, som vi byggt upp hela vår gemenskap; om vi nu har någonting alls. Men vem är du att förkasta oss, att tala om för andra att vi är sämre än vad du själv är? Du har aldrig sett dig själv i spegeln en enda gång, när du häver ut dig det här sakerna och det är bara, till ditt eget fördärv.
Tidningarna bryr sig dock bara om oss psykfall, som ballat ur och tagit en annan människas liv. Eller jo, ibland kan man göra ett reportage, om någon ung tjej som tagit sitt liv, för att hon inte fått rätt vård, men det visar också upp en annan bild av samhällets syn på psykiskt sjuk: dess enda verkliga rättighet är att få bli inspärrad. Varje gång man dock visar upp en psykiskt sjuk människa i arbete, heter det enbart att, titta här dessa människor klarar av att vara som alla andra och detta är en stor gottgörelse för dem.
Men jag vet vad ni kommer säg; att jag är en skitstövel, som bara klagar, att jag är en patetisk skit. Sedan kommer ni leta upp massa saker om mig, om mina utlandsresor, som jag haft medan jag jobbat och kolla vad jag dessa år har konsumerat och säga: ”Det är fan inte konstigt, att du aldrig har haft några pengar, när du levt så här?” Ja, intellektuella idag är så rädda, för att få sådan skit kastat i ansiktet på sig, att det inte skriver något relevant om samhället överhuvudtaget; de hittar istället på metabegrepp om vad andra människor tycker: De talar om kulturrelativism, om intersektionalitet, om faktaresistens. Överhuvudtaget verkar de säg någonting alls, förutom de släpiga: ”Du har fel.” Jag är åtminstone glad att jag inte ställer mig i ledet, i denna tråkiga skara.

Men att skriva om dessa saker, om mord och liknande, är inte lätt, eftersom det är saker, som varje människa hela tiden vet är fel, men som vi ändå gör. Dubbelmoral uppstod i samma tag, som det uppfanns en moral. Jag tror inte vi behöver alltför mycket i vår fornhistoria, för att komma fram till den insikten. Om man skulle vara riktigt krass, kan man nog gå så långt, att hävda att förskjutningen, är en av de saker som skiljer oss från djuren och att hela vår civilisation har skapats p.g.a. detta, snarare än att projektionen är ett resultat av den. Det är i och för sig en avskyvärd tanke, men ligger man här fastspänd på en bänk, är det just avkyvärdheten, som fyller ens inre. Några vackra tankar, finns inte att få ifrån mig, för tillfället. 
Men om vi ska tala om min uppväxt: Jag kommer varken från arbetarklassen eller medelklassen; jag är ju ett led i den grupp av människor från min generation, som är klasslös; som inte tycker sig tillhöra någon samhällsklass överhuvudtaget. Min pappa är högstadielärare och min mamma är städerska: jag kan inte dra upp någon Askunge-historia om bokhyllor som saknade böcker, för det fanns fullt av böcker i hyllorna: Allt från Marx och Lenin, till Strindberg, Dostojevskij, you name it. Av vilken anledning det nu skulle vara, att jag trillat dit, så är det åtminstone inte, att jag skulle ha varit illitterat för grunden; snarare tvärtom. De orsaker jag trillat dit måste ha varit av helt andra orsaker och jag försöker rota i min hjärna, för att verkligen förstå det. Jag anser inte, att någon av mina psykologer jag har haft, har varit speciellt lyckosamma på den biten, men det är ju så det är idag.
Men kanske var det just det, att ingen där hemma trodde på någonting, som var problemet; ja, som sagt, min far läste Marx och Lenin, men han läste med samma entusiasm Spencer, Nietzsche, Hobbes, Jung. Han kunde t.o.m. med glatt humör, sitta och läsa Milton Freeman och utropa: ”Man kan hämta inspiration från allting. Det är bara en själv, som sätter gränsen, för vad som är rätt och fel”; jag undrar verkligen hur hans undervisning, i själva verket såg ut.

Men det enda han var noga med: Det var att jobba. Oavsett  vad man jobbade med, med huvudet eller med armarna, om man jobbade svart eller vitt, skulle man under inga som helst villkor gå på socialbidrag och ligga samhället till last. Och det fanns alltid jobb och det var hur som helst bara en själv, som stod i vägen för om man inte kunde försörja sig.
Denna åsikt delade han med Lennart Ålander, som senare blev min samhällskunskapslärare. ”Att jobba är din samhällsplikt”, sade han. Mindre roligt var det pappa och Lennart, brukade dansa nakna i vardagsrummet till Herb Alpert and Tijana Brass. De hade även kompis med på festen som hette Göran, som var matematiklärare, på skolan farsan jobbade på och brukade spela in barnporrfilmer i materialrummet i skolbyggnaden.

Men nej, nu ljuger jag; pappa och Lennart har aldrig umgåtts och mannen Göran har aldrig funnits. Jag ville bara spetsa till min historia lite, men kom på att det var väldigt dumt, eftersom denna berättelse går ut på att rentvå mig själv; ni får ha ursäkt för den sortens utbrott, för det kommer inte att ske igen. Åtminstone ska jag anstränga mig för det.
Men nu måste jag avbryta mig för jag måste pissa, och jag ligger fastspänd på en brits. Jag ropar: ”Josefin! Josefin! Josefin!”, för så heter sköterskan som har hand om min cell. Efter en halv minut står Josefin i öppningen, hon har urringad tröja och man ser ett guldfärgat halsband som hänger över nyckelbenet. Hon säger: ”ja, vad är det, Urban?” Jag svarar: ”Jag måste pissa.” ”Jamen, självklart.”
Josefin släpper varje spännband, en efter en och jag känner doften av hennes parfym; hon luktar vanilj. Det säger jag till henne. Hon svarar inte. Josefin tar fram pottan åt mig och när jag lägger ner min penis i den och börjar urinera, smeker hon mig över underarmen och säger: ”Jag ska tala med läkaren och se, om han kan låta dig åtminstone, få slippa ligga fastspänd. Du är ju trots allt så lugn, så.” Sedan hör jag Josefin stappla ut ur rummet och ut i korridoren.
Fem minuter senare öppnas dörren åter igen och min läkare står i dörröppningen. ”Har du lugnat ner dig nu?”, frågar han då medan han år fram till mig. ”Ja”. Min läkare plockar då upp två Ocsacan och säger att det är viktigt, att jag tar dem. Sedan går han ut, men vänder sig halvvägs och säger: ”Jo, det var en sak till… Nej, förresten det var inget. Sedan somnar jag in, drömmer om vågor, som slår mot en klippa och vaknar klockan åtta på morgonen, av att personalen säger att det är frukost.

3

Utifrån, hur forskningen visar, så har vi som lider av en psykisk sjukdom, som i mitt fall schizofreni, inte någon större benägenhet att begå våldsbrott än andra, utan det är slumpen som avgör fallet; som i mitt fall, där kniven slant över halsen på den där jobbiga jäveln, som inte lät mig sköta mitt arbete. Detta säger jag till min läkare:
  • Du måste ändå lära dig ta ansvar för ditt eget beteende, svarar han då. Du får inte glömma bort att du tagit en annan människas liv.
  • Hans existens stod i konflikt, med min egen existens.
  • Du är otäck när du säger så. Det här är nog någonting, som vi bör ta tag i.
  • Hur menar du då?
  • Hörru du, Urban, du måste nog förstå, att utifrån den situation du är i nu, så måste du låta oss, här under psykiatrin, att ta hand om ditt fall och inte hela tiden tänka ut egna regler, för hur du ska behandlas. Det måste du ju förstå själv?
  • Måste du låta så nedlåtande.
  • ”Nedlåtande”? Vad menar du jag vill ju bara ditt eget bästa.
  • Jaha…
  • Är det någonting som du går och tänker på? Något jobbigt eller så, då kan vi ta upp och prata om det här. För vi vill ju samtidigt inte att du ska må dåligt.
  • Nej, jag kan inte komma på någonting.
  • Nej, du får tänka på det, helt enkelt säger läkaren då och samtalet är avslutat.

Jag går ut ur mötesrummet, går genom de sterila sjukhusväggarna, ser ett stort målat troll på väggen och känner raseri inom mig.Jag riktigt skakar av ilska när jag går framåt. Och jag börjar gnissla tänder, för det är den enda kanalen jag har för att få ut min ilska inom mig, så till vida att jag inte nitar till någon annan människa på avdelningen på käften. 
Jag plockar fram en bibel, som ligger på ett litet bord i TVrummet och läser från Jobs bok: ”Jag äcklas av livet. Jag kan inte hålla tillbaks min klagan” och jag börjar skratta. Jag tittar upp och ser massa sura miner på mig, så jag ställer tillbaka bibeln på bordet igen och sätter mig framför TVn och somnar.

Jag avskyr att vara psykiskt sjuk; att jämt och ständigt stå tills svars för min egen existens, att vara en syndabock och blådåre på samma gång, att alltid vara en person att skratta åt men som inte får skratta tillbaks. Åt helvete med den skiten. 
Regnet faller ner utanför fönstret på avdelningen. Det riktigt rinner ner för rutorna. Hemma brukade jag alltid studera hur trädens grenar svingades upp och ner med regnets kraft, men här på avdelningen finns inga träd på innegården, för det kan vara farligt för psyksjuka att få några intryck, menar de. Det enda man ser är stor grå innegård, fylld av betong och i mitten några bänkar, samt några blomkrukor. Sterilt som inne i ett katolskt kloster.
När jag skriver får jag tvångstankar; har jag satt semikolonet rätt, har utryckt mig väl, har jag varit tillräckligt objektiv? Det är sådana tankar som far runt i mitt huvud. Att tänka på konsekvenserna av skrivandet innan skrivandet är klart. Jag antar att det är det som är det konstnärliga dilemmat i vår tid. Det är därför det inte skrivs några bra böcker längre. 
Går upp från fåtöljen och sätter mig framför datorn och loggar in på Facebook; många människor ”avfriendat” mig, som det på internetska, eftersom jag begått ett dråp. Jag kan å andra sidan inte säg att jag vill ha med dem att göra ändå och det är ju trots allt tio år sedan de tog bort mig. Men det finns så mycket att göra här på avdelningen, mer än att äta, kolla på datorn, kolla på TV; det är helt enkelt en fruktansvärt trist tillvaro, här på detta stället jag befinner mig i. 
Tiden vi lever i är reaktionär och det ser man inte minst på våra sociala medier, som Facebook och Instagram; hur folk konstant skvallrar och spionerar på varandra, hur de gör sina egna relationer till offentlighet o.sv., o.s.v… Jag äcklas av det.  Vad hände med det gamla slitna uttrycket: Skaffa dig ett liv? Men då säger man det är man en hopplös nostalgiker, som bara ska hålla käften. Nå, då är jag väl det då. Alla människor har sina brister. Men det är ju också en fras, som alla säger, men som de hela tiden slår bort från sig själva, för de ställer sig varje morgon framför spegeln och säger till sig själva: ”Jag är bra”. Och ingen människa i världen, talar om för dem hur sjukt det i själva verket är.  Ja, det skulle väl vara jag isåfall, men jag ses ju som en jävla idiot.

Att psykiatrin nu har getts in på att man i största möjliga grad, går in för att man på psykavdelning, inte ska få för många intryck, hör naturligtvis samman med att vi har ett samhälle, där man hela tiden matas med intryck; reklamen spyr på oss vart vi hela tiden går, så att vi hela dagarna får våra hjärnor våldtagna av intryck, är en viktig del, av att hålla det samhälleliga maskineriet igång. Klarar man inte av att leva i sådant samhälle, ska man därför hållas inspärrad i en institution livet ut; det är egentligen det som modern psykiatri går ut på, även om dess representanter inte säger det rent ut.
Åter igen brasklapp, för jag vet vad ni tänker säga: Ska man då som ett psykfall, som begått ett brott, kunna ställa krav, på samhället, när man själv har begått olika former av övergrepp, som ligger samhället till last. Ja, det är otroligt tråkigt, att behöva säg det igen: Det flesta människor, som är psykiskt sjuka, har inte begått några brott, men lik förbannat sätts de ändå år ut och år in på de typen  av institutioner, när samhället tills slut känner, att det inte finns mer arbetskraft att pressa ut ur deras kroppar; att ingen människa ser det är en stor synd och skam. Att folk blundar för det, ser jag enbart, som en stor personlig korruption. 

Vissa saker talar man inte om i Sverige idag: Man talar inte t.ex. om att människor som får sjukersättning, även en kriminell människa som jag, betalar skatt på den sjukersättning som vi får; det innebär i praktiken att vi betalar Svenne Banans inkomstpension, i lika hög grad, som han betalar vår sjukersättning. Jag ser det ändå utifrån positiva: I och med att alla lever under den förmånen, att de betalar mig och inte tvärtom, kan jag i varje fall, tryggt ligga på min dödsbädd och tänka, att jag aldrig kommer bli lika patetisk som dessa människor, att jag, till skillnad från Svenne Banan, minsann såg min egen del i samhällsapparaten och inte klagade och tyckte att hela  världen kretsade kring. Sedan kommer det låta ett pip från respiratorn och ett stort grönt streck, är det sista som finns kvar av mitt liv.
Skillnaden mellan denna värld som vi här avdelningen lever, den illegala, är för övrigt inte allas så avskild från den laglydiga, som man vill påstå: Utifrån en engelsk undersökning, som gjordes för några år sedan, tvättas pengar från den kriminella världen, i så hög grad, att uppgår runt fem procent av den allmänna BNPn. Det vill man heller inte prata om. Jag höll nästan på att påstå, att utifrån den tanken kan man lika gärna påstå att de kriminella på så vis, finansierade sina egna rättegångar, men kom på att ett sådant påstående inte är någonting annat än dumt.
Jag vill heller inte prata om det, för just nu känner jag meningslösheten, sprida sig över hela kroppen; det gör det, efter att ha suttit i tio år på det här stället. Finns det någon värre känsla, än att få känna meningslösheten, kastad rätt upp i ansiktet? Framför allt i det fall, där meningslösheten, dessutom har blivit kombinerad, med ett stort mänskligt lidande. Människor klarar av både meningslöshet och lidande, men i kombination, är det fruktansvärt ohållbart. 
Jag kan heller inte se mina år som arbetstränare, som annat än meningslös; jag jobbade på, för att öka BNPn, som i slutändan bara ökar till nya frustrationer, som i sin till leder till nya krig i världen. Inte ens Hegels tes, att slaveriet leder till slaveriets avvecklande känns längre meningsfullt; nej, alltihop känns bara fruktansvärt meningslöst.
Men att se sig själv som meningslös, kan också ibland rädda ens liv; man stänger de öppna gränser man haft runt omkring sig, man anser inte längre att som finns i ens liv längre är av allmänt intresse, man skaffar på sig någon form av personlig integritet. Konstnärer och författare har dock, ibland svårt att veta när och hur man bör stänga den gränsen. I varje fall så känns det så för mig. Min läkares stora problem, är att han egentligen vill sätta på mig i röven, även fast han inte säger det helt öppet och ärligt.

Jag har en ny egenhet för mig: Jag brukar gå runt på avdelningen, med pekfingret instoppad i min navel, spänna blicken i folk och ropa: ”Ooooo!!!”; min läkare säger att det här är någonting vi måste ta tag i på våra möten. Idén, eller fördomen, att på psyket får man bete sig hur man vill är alltså inte sann. Men ja, en lögn som blivit en sanning, är ju på ett eller annat sätt också en del av sanningen, eftersom vårt samhälle hela tiden präglas av att lögner blir sanningar. Jag hade tänkt göra en ytterligare längre utläggning om det här, men jag lämnar det här. Denna berättelse handlar ju trots allt om mig, även om jag själv får lust att smita från ämnet. Liksom varje annan tänkande människa gör.
Men även för mig själv smiter jag från ämnet; jag tänker på hur jag bör berätta om mig själv, hur jag blivit den jag är och jag ser framför mig den röda träväggen på barndoms dagis. Jag ser hur solen lyser på den, hur det är sommar, jag ser det svarta taket som är täckt med oljepapp, jag ser de vita knutarna intill stuprännan, men jag kommer inte på något minne, som kan koppla mig till detta minne. Jag tittar ut över lekplatsen vid daghemmet; jag ser en sandlåda där barn leker med plastflygplan, jag ser vinbärsbuskar och mindes hur äckligt det var att äta vinbären efter man borstat tänderna och ja ser ett barn som cyklar med en trehjuling med släp och hur hans cykel stannar av sig själv, när han svänger med trehjulingen, för släpet hänger inte med. Jag säger till min läkare att jag inte minns mer än så och han svarar: ”Det är bra, Urban. Det är i varje fall en bra början.”
Jag börjar sedan diskutera om hur det måste ha varit att leva på 1300talet och han undrar, varför hela fridens namn jag tänker på det. Jag börjar då prata om, att det intresserar mig; vilka tankar måste de inte haft under den tid, då pesten drog fram, med den tidens religiösa fördomar som styrde deras tänkande, hur det måste varit att leva fattig under ett feodalt förtryck och han svarar att jag borde koncentrera mer på mig själv. Jag ställer då frågan: ”Är jag inte en del av vår kultur och det som skett för 700 år sedan” och han svarar mig, att jag inte ska göra mig löjlig. När jag då säger, att jag läst i ”Den tappre soldaten Svejk” av Jaroslav Hâsek att Svejk där sade att på dårhuset kunde man bete sig hur man ville, säger min läkare att han inte läst den boken. När jag då säger åt honom, att han är en obildad tölp, förklarar han då mötet avslutat. Så är det alltid.
-Joel Abrahamsson